Външните министри на ЕС постигнаха единодушно съгласие за нови санкции срещу Русия

Външните министри на страните от ЕС постигнаха единодушно съгласие за нови санкции срещу Русия заради признаването на сепаратистките региони в източната част на Украйна и разполагането на войски там, заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

"Единодушно се договорихме за първоначален пакет от санкции", заяви Льо Дриан пред репортери след срещата на висшите дипломати в Париж, обвинявайки Русия в "нарушаване на международното право" и "неизпълнение на поетите от нея ангажименти".

"Страните от ЕС единодушно решиха да приемат пакет от санкции срещу Русия, които ще ѝ нанесат големи вреди", заяви от своя страна Жозеп Борел. "Европейските санкции ще засегнат достъпа на руското правителство до капитали и финансови пазари", каза той.

"Вратата към дипломацията в украинската криза остава отворена", каза още френският външен министър, добавяйки ,че "няма да има среща с Лавров в Париж в петък".

351 депутати от Държавната дума, 27 юридически лица и свързани с Донбас банки под санкциите на ЕС

351 депутати от Държавната дума, които са гласували за независимостта на Донбас, са включени в черния списък на ЕС. Изявлението направи върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел на пресконференция след неофициалната среща на външните министри на ЕС в Париж.

ЕС също така забранява бизнес отношенията си с ЛНР и ДНР и ограничава достъпа на Русия до финансовите и капиталовите пазари на ЕС, каза Борел.

Брюксел е договорил новите ограничителни мерки в координация със САЩ, Великобритания и Канада, заяви той.

ЕС също така включи в черния списък 27 физически и юридически лица, включително банки и организации, които финансират операциите на Русия в Донбас.

Руският президент не е включен в списъка със санкции на ЕС.

БГНЕС припомня, че в понеделник Москва призна републиките Донецк и Луганск след призиви на лидерите на републиките в Донбас, които бяха отправени в момент, когато регионът беше подложен на постоянен обстрел от украинските сили. Президентът Путин нареди в региона да бъде разположена мироопазваща мисия, която да спре кръвопролитията.

По-рано през деня Обединеното кралство наложи санкции на няколко руски банки и физически лица, а Германия предприе стъпки за спиране на сертифицирането на газопровода "Северен поток-2". /БГНЕС, АФП