В Ню Йорк поставиха стент на патриарх Вартоломей

На Вселенският патриарх Вартоломей бе поставен стент в Ню Йорк след като се почувствал зле по време на визитата му в САЩ, предаде Франс прес.

Процедурата е извършена в болницата Маунт Синай в Манхатън. Вселенският патриарх ще бъде изписан днес, след като прекара нощта в лечебното заведение. Това се казва в съобщение на Гръцката православна църква, която подчертава, че "поставянето на стент е често срещана процедура, която цели възстановяването на притока на кръв до сърцето при запушени артерии". Преди процедурата по поставяне на стент Вселенският патриарх спази програмата на посещението си и се срещна с новоизбрания кмет на Ню Йорк Ерик Адамс.

Това е втора хоспитализация на Вартоломей по време на визитата му в САЩ - в началото й той беше приет за наблюдение в болница във Вашингтон, след като се почувствал зле след дългия полет. На 25 октомври, часове след като беше изписан от болницата, се срещна с президента Джо Байдън в Белия дом.

По време на последното от няколкото си пътувания до страната за 30-годишния си мандат, Вартоломей се очаква да засегне различни проблеми - от предстоящото преструктуриране на американската църква до статута на църквата в родината му Турция.

Предвижда се Вартоломей да получи почетна степен от университета "Нотр Дам" по време на събитие, на което ще бъдат изтъкнати усилията за подобряване на православно-католическите връзки, векове след като двете църкви се разделиха окончателно през 1054 г. в резултат на спорове относно богословието и папските претенции за върховенство. / БГНЕС

Ню Йорк / САЩ