В крайна сметка Левски и Арда ще играят в неделя, БФС се оправда с протести в столицата

Баражът между Левски и Арда за участие в Лигата на конференциите ще се играе в неделя, 11 юни, от 19:00 часа на стадион "Георги Аспарухов". Това е крайното решение на Спортно-техническата комисия към БФС, която в последните дни забърка огромна каша с нелепите си позиции и ежедневната промяна на датата за мача.


Първоначално решаващият мач за последната евроквота трябваше да се играе именно на 11 юни от 19:00 часа, но изненадващо във вторник от СТК обявиха, че го изтеглят за събота, за да угодят на желанието на седмия в крайното класиране Арда. Причината е, че клубът от Кърджали е подписал договори с чуждестранните си играчи до 10 юни и няма да може да ги използва на следващия ден. От Левски изразиха силното си недоволство, че научават за подобна промяна само ден преди мача от последния кръг срещу ЦСКА, както и само няколко дни преди самия бараж.

Вчера от СТК излязоха с нова позиция, че отменят предишното си решение и ще вземат ново такова след извънредно заседание на комисията днес. Вчера секретарят на комисията Неделчо Михайлов присъства на Националния стадион за Вечното дерби, а днес от СТК клякат пред натиска на "сините" и двубоят ще се играе на първоначалната дата. От СТК обаче твърдят, че това не е заради острата позиция на Левски, а се оправдават с планирани протести на територията на София в съботния ден. "БФС бе уведомено, че на 10.06.2023 година са предвидени множество митинги на територията на град София и възможността за смесването им с организирани фенски маси, може да доведе до сериозно нарушаване на обществения ред и опасност за здравето и живота на хората", пишат днес от СТК.

Във връзка с горното СТК при БФС реши - срещата за определяне на последния участник в Европейските турнири между отборите на ПФК „Левски“ Сф и ПФК „Арда“ Кърджали, ще се играе на 11.06/неделя/2023 г. от 19.00 часа, вместо на 10.06/събота/2023 г. Промяната е съгласувана с Нова Броудкастинг груп и БПФЛ. Относно изтичащите на 10.06.2023 година договори на футболисти, СТК констатира, че на 08.02.2023 година поради извънредни обстоятелства с Решение на СТК е променен календара на БФС. Същият е публикуван на официалната страница на БФС и всички участници в Първа лига са уведомени. Ръководствата на клубовете са имали достатъчно време да предприемат необходимите мерки за удължаване на договорите на своите футболисти, предвид на това, че датите за баражи са определени на 10.06 и 11.06.2023 година. Несъобразяването с календара на БФС е изцяло отговорност на ФК", допълват от комисията, макар че това е било валидно и преди първата промяна на датата за баража.

В позицията си от вторник от СТК обявиха, че местят баражите заради "получени сигнали от ФК участници в срещите бараж за футболисти на които им изтичат договорите на 10 юни и не възможност да бъдат ползвани след тази дата за да бъде спазен феърплея и равнопоставеността на отборите", но днес от комисията са преценили, че "спазването на феърплея" означава нещо различно. /БГНЕС