В Австралия създадоха дрегер, откриващ коронавируса

Австралийски разработчици са създали устройство, което може да открие наличието на коронавирус в издишания въздух, съобщи австралийският телевизионен канал 9News.

Според медията специалистите от технологичната компания Examine Holdings са успели да създадат устройство, подобно на обикновен дрегер за алкохол, което може да открие наличието на SARS-CoV-2 в издишания въздух. "Това е много лесно за използване устройство. Всичко, което трябва да направите, е да издишате в продължение на пет секунди в специалния отвор на устройството. Тестерът ще анализира веществата в издишания въздух и ще генерира QR код, който ще кодира резултата от теста за COVID-19", каза управляващият директор на Examine Holdings Колин Хики, като отбеляза, че резултатът може да бъде получен за няколко минути чрез сканиране на кода със смартфон.

Според Хики предварителните тестове на устройството са доказали, че тестерът е поне 98% точен и може да открие наличието на коронавирус почти веднага след заразяването. "Австралийското правителство с нетърпение очаква да подкрепи развитието на компанията", заяви австралийският министър на промишлеността Ангъс Тейлър, който заяви, че федералното правителство е предложило на Examine Holdings безвъзмездна помощ в размер на 650 000 австралийски долара (464 000 щатски долара), за финансиране на по-нататъшни тестове и масово производство на устройството.

Компанията се надява да започне серийното производство на тестера през март тази година, така че той да бъде на разположение за публична продажба в края на април или началото на май 2022 г./БГНЕС