В 40-минутна аудиенция папа Франциск и Зеленски потвърдиха хуманитарните усилия за населението

Папа Франциск прие в събота на аудиенция президента на Украйна Володимир Зеленски, срещата е продължила 40 минути, съобщиха акредитираните в пресслужбата журналисти, позовавайки се на Светия престол. „Темите на разговора се отнасяха до хуманитарната и политическата ситуация в Украйна. Папата потвърди своите постоянни молитви, за което свидетелстват многобройните му публични призиви и постоянни призиви към Господа за мир от февруари миналата година“, се казва в съобщението. Отбелязва се, че страните "се съгласиха за необходимостта от продължаване на хуманитарните усилия за подкрепа на населението".


По време на срещата страните си размениха и подаръци. Папата подари на Зеленски скулптура с клонка на мира, а президентът на Украйна подари на папата изображение на Божията майка, направено върху бронирана плоча. Президентът се срещна лично с папата за първи път от февруари 2020 г. Тогава Зеленски обсъди във Ватикана хуманитарната ситуация и начините за мирно разрешаване на конфликта в Донбас. Папата и високопоставените йерарси на Ватикана многократно са заявявали, че са готови за посредническа роля в украинското уреждане.


„Много съм му благодарен за личното му внимание към трагедията на милиони украинци“, написа Зеленски в Telegram, добавяйки, че са обсъдили и съдбата на „десетки хиляди деца“, които според Киев са били депортирани в Русия. /БГНЕС