Уволниха шефа на британското бизнес лоби заради неправомерно поведение

Основната британска бизнес лобистка група CBI уволни генералния директор Тони Данкър след разследване на твърдения за сексуално нарушение, съобщиха от организацията.

В изявлението си Конфедерацията на британската индустрия допълва, че е отстранила временно трима други служители "в очакване на по-нататъшно разследване на редица текущи твърдения".

CBI заяви, че Данкър "е уволнен с незабавно действие след независимото разследване срещу него на конкретни оплаквания за неправомерно поведение на работното място ".

Той се оттегли от поста си в началото на март, за да даде възможност за провеждане на разследването.

"Обвиненията, които бяха отправени през последните седмици по отношение на CBI, бяха унищожителни", се казва в изявлението.

"Въпреки че разследванията по редица от тях продължават, за всички нас вече е ясно, че е имало сериозни пропуски в начина, по който сме действали като организация."

В изявлението се поднасят и извинения "към жертвите, включително тези, които са били засегнати от отвращението, което всички ние изпитахме, когато чухме техните истории.

"Никой не трябва да се чувства несигурен на работното си място", се добавя в него.

CBI обяви, че Рейн Нютън-Смит, бивш главен икономист на групата, се е съгласил да се върне на работа като неин нов генерален директор.

Междувременно CBI ще създаде длъжност "главен директор по персонала", който ще наблюдава въпросите, свързани с поведението и културата на работното място.

"Знаем, че ще е необходимо време, за да могат тези стъпки да променят ситуацията и да възстановят доверието", заявиха от CBI.

"Сега ще работим неуморно, за да гарантираме, че под ново ръководство и с ангажимент за изграждане на модерна, приобщаваща култура CBI ще може и ще възобнови жизненоважната си дейност в подкрепа на британския бизнес."

Британският вестник "Гардиън" беше съобщил, че повече от дузина жени са се оплакали, че са станали жертви на сексуално насилие от страна на висши служители в CBI, включително една жена, която твърди, че е била изнасилена на парти за персонала.

Разкритията накараха компаниите членки и правителството на Обединеното кралство да се дистанцират от лобистката група. /БГНЕС