Урсула фон дер Лайен: Думите са важни, когато защитават ценности

Съюзът се основава на ценностите на зачитане на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството и върховенството на закона, както и на зачитане на правата на човека, включително правата на лицата, принадлежащи към малцинствата. Тези ценности са общи за държавите-членки в обществото, характеризиращо се с плурализъм, недискриминация, толерантност, справедливост, солидарност и равенство на жените и мъжете.

Преди 30 години, през август 1989 г., два милиона души се подредиха във „верига на свобода“ с дължина над 600 километра през балтийските страни. Кадрите на това силно и емоционално събитие ни напомнят за пътя, който Европа е извървяла само за едно поколение. Освен това те посочват обединяващата сила на нашите общи ценности: свобода, равенство, демокрация и зачитане на човешкото достойнство. Тези ценности и нашият ангажимент към тях формират нашите основи. Те са залегнали в нашето споразумение и ни предоставят свободите, които се радваме до ден днешен. Те определят самата природа на нашия Съюз. Трябва да се гордеем с нашия европейски начин на живот във всичките му форми и проявления, постоянно да се стремим да го съхраняваме, защитаваме и подобряваме. Ето защо защитата на „европейския начин на живот“ е сред шестте основни принципа на моята политика, която получи подкрепата на Европейския парламент през юли. За повечето от нас концепцията за европейски начин на живот няма нужда от обяснение: говорим за ежедневни реалности. Тази концепция и нейните конотации породиха противоречия тази седмица. И това е прекрасно. Нуждаем се от обществено обсъждане на този въпрос.

Струва ми се, че член 2 от Договора за Европейския съюз, цитиран в началото на статията, отразява европейския начин на живот. Всяка от тези думи има две страни. Ако перифразирам президента Джон Кенеди /1961-1963 г./, не питай какво може да направи Съюзът за теб; попитай какво можеш да направиш за Съюза. Всяка дума на член 2 е едновременно право и задължение за нас, независимо от това откъде сме дошли или къде живеем в Съюза. Това е европейската концепция за живота. Става въпрос за формирането на Съюз на равенството, в който всички имаме равни възможности. На всеки трябва да се предоставят знанията, образованието и уменията, които са му необходими за достоен живот и работа. Той трябва да осигурява достъп до необходимите услуги, чувство за сигурност у дома и на улицата. Най-уязвимите членове на нашето общество трябва да бъдат защитени. В крайна сметка става въпрос за това как всички живеем един до друг. Европейският начин на живот беше спечелен с цената на значителни жертви. Важно е да не го считате за даденост. Нищо не се дава напразно и няма гаранции. Доказателство за това е фактът, че всеки ден противници на Европа го предизвикват, както отвътре, така и извън нашите граници. Чуждестранните сили се намесиха в нашите избори, а популистите се опитаха да ни подкопаят отвътре с помощта на базови националистически лозунги. Не можем да позволим на тези сили да изкривят по свой начин определението за европейски начин на живот. Те искат да му придадат смисъл, който е в противоречие с настоящето. Те се стремят постепенно да подкопават основите ни и да засеят раздор между нас. Тези сили вярват в политиката, която е по-вероятно да идентифицира, отколкото да разрешава проблеми. Трябва да се противопоставим на всичко това. Разбира се, думите са важни. Признавам го. За някои европейският начин на живот е свързан с политизация. Но не можем и не трябва да си позволяваме да се лишаваме от изказа си: той е част от самите нас. В други региони има начин на живот, различен от нашия. Всички имаме свои традиции, ценности и начин на поведение. Но винаги ще давам предпочитание на европейския начин на живот и на нашия Съюз за солидарност, толерантност и стабилност. Освен това европейският начин на живот предполага да се изслушваме един друг и да водим диалог помежду си, за да намерим общи решения. Искам да направим точно това заедно. /БГНЕС ------------ Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, в. „Le Soir”