Урсула фон дер Лайен: Путин връща войната в Европа, Украйна ще пребъде

„Рано тази сутрин руските войски нахлуха в Украйна, свободна и суверенна държава. Отново в центъра на Европа невинни жени, мъже и деца умират или се страхуват за живота си. Осъждаме това варварско нападение и циничните аргументи, с които то се оправдава". Това се казва в изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя обвини президента Путин, че връща войната в Европа.

"В тези тъмни часове Европейският съюз и народът му подкрепят Украйна и нейния народ. Изправени сме пред безпрецедентен акт на агресия от страна на руското ръководство срещу суверенна, независима държава. Целта на Русия не е само Донбас, целта е не само Украйна, но и стабилността в Европа и целият международен мир. И ние ще потърсим отговорност от президента Путин за това", каза фон дер Лайен.

Тя заяви, че по-късно днес ще представи за одобрение на европейските лидери пакет от мащабни и целенасочени санкции.

"С този пакет ще се насочим към стратегически сектори на руската икономика, като блокираме достъпа им до технологии и пазари, които са от ключово значение за Русия. Ще отслабим икономическата база на Русия и способността ѝ да се модернизира. Освен това ще замразим руските активи в Европейския съюз и ще спрем достъпа на руските банки до европейските финансови пазари. Подобно на първия пакет от санкции, ние тясно ги координираме с нашите партньори и съюзници — Съединените щати, Обединеното кралство, Канада, но също така например с Япония и Австралия. Тези санкции имат за цел да навредят сериозно на интересите на Кремъл и на способността му да финансира войната", обеща председателят на ЕК.

"И знаем, че милиони руснаци не искат война. Президентът Путин се опитва да върне часовника обратно към времето на руската империя. Но по този начин той излага на риск бъдещето на руския народ. Призовавам Русия незабавно да прекрати насилието и да изтегли войските си от територията на Украйна. Няма да позволим на президента Путин да развали архитектурата на сигурността, която е осигурила на Европа мир и стабилност в продължение на много десетилетия. Няма да позволим на президента Путин да замени принципите на правовата държава с принципите на сила и жестокост. Той не трябва да подценява решимостта и силата на нашите демокрации", добави тя.

"Историята доказа, че обществата и съюзите, изградени върху доверие и свобода, са устойчиви и успешни. Точно от това страхуват автократите. Европейският съюз подкрепя Украйна и нейния народ. Ще продължим да ги подкрепяме. Украйна ще пребъде“, категорична е Урсула фон дер Лайен. /БГНЕС