Ураганът "Айда" взе първа жертва

Един човек е загинал по време на урагана „Айда“, който връхлетя американския щат Луизиана. Той е бил премазан от паднало дърво.

„Малко след 20.30 ч. заместниците на шерифа получиха съобщение за гражданин, който може да е пострадал от паднало дърво ... Заместниците на шерифа, пристигнали на мястото, потвърдиха, че пострадалият е починал“, пише в съобщението на община Асеншън.

о-рано Националният център за наблюдение на ураганите (NHC) съобщи, че ураганът „Айда“, бушуващ над южноамериканския щат Луизиана, е отслабнал, но продължава да представлява заплаха и може да нанесе „опустошителни щети“. В допълнение към силните ветрове, заплахи представляват обилните валежи и покачващата се вода в реките и Мексиканския залив.

Според последните данни на експерти ураганът е отслабнал до втора категория, скоростта на вятъра достига 165 километра в час. Центърът смята, че ураганът ще отслабне през деня.

Повече от един милион жилища и предприятия в щата Луизиана останаха без електричество заради урагана Ида, съобщи порталът poweroutage.us.

Според публикуваните от него данни, ток няма в 1 000 809 домакинства в Луизиана. В съседния щат Мисисипи без електричество са останали над 40 000 клиенти.

Президентът Джо Байдън обеща да задейства "цялата сила на страната", за да се ликвидират последиците от природното бедствие. / БГНЕС

Ню Орлиънс / САЩ