Управляващата партия печели парламентарните избори в Казахстан

В Казахстан се проведоха извънредни парламентарни избори в неделя, които се очакваше да затвърдят хватката на президента Касим-Жомарт Токаев върху властта и да завършат пренареждането на управляващия елит, започнало след пълното му поемане на ръководството миналата година.

Управляващата партия "Аманат" печели 53,33% от гласовете на изборите в Казахстан, като шест от седемте политически сили участват в парламента. Това сочат резултатите от екзитполовете.

Според предварителните данни начело са Народната партия на Казахстан (НПК), Демократическата партия "Ак Жол" - 8,87%, "Аул" - 11,26% и "Република", основана от група предприемачи - 8,33%. За първи път в парламента може да влезе и опозиционната Общонационална социалдемократическа партия (ОНСДП) с 5,12 %. Зелената партия на Казахстан "Байтак" не успя да премине необходимия праг от 5 %, като получи 2,51 %.

Междувременно, според екзитпол на института SociA, НСДП не влиза в парламента, събирайки едва 4,91%. Резултатите от този екзитпол са следните: Аманат 54,42%, Аул 10,21%, Република 8,79%, Ак Жол 8,21%, НПК 6,89%, Байтак 2,17% и 4,4% срещу всички.

Избирателната активност е била 54,2 %, съобщи Централната избирателна комисия.

Един по-силен мандат ще помогне на Токаев да се ориентира в регионалните сътресения, предизвикани от руската инвазия в Украйна и последвалите щети за търговията, инвестициите и веригите за доставки в целия бивш Съветски съюз.

Въпреки че официално стана президент през 2019 г., 69-годишният Токаев остана в сянката на своя предшественик и бивш покровител Нурсултан Назарбаев до януари 2022 г., когато двамата изпаднаха в противоречие на фона на опит за преврат и насилствени размирици.

Токаев отстрани Назарбаев, след като потуши политическите вълнения в богатата на петрол централноазиатска страна, и отстрани редица негови сътрудници от висши постове в публичния сектор, като по-късно срещу някои от тях бяха повдигнати обвинения в корупция.

Въпреки че Токаев промени състава на правителството, долната камара на парламента - избрана по времето, когато Назарбаев все още разполагаше с широки правомощия и ръководеше управляващата партия "Нур Отан" - трябваше да бъде избрана едва през 2026 г. и президентът свика извънреден вот.

За разлика от Назарбаев, Токаев е избрал да не оглавява управляващата партия, преименувана на "Аманат", но тя със сигурност ще формира ядрото на неговата подкрепа в законодателния орган. Пет други партии, които ще получат места, също подкрепят Токаев.

За пръв път от почти две десетилетия обаче няколко опозиционери се кандидатират като независими - ход, който може да позволи на някои критици на правителството да спечелят ограничен брой места.

Въпреки това в Алмати, най-големия град в Казахстан, който обикновено оказва най-голяма подкрепа на опозицията, гласуването в неделя изглеждаше бавно на фона на засилено полицейско присъствие по улиците.

Токаев, който гласува в Астана рано сутринта, без да говори с пресата, заяви, че вотът за него ще му позволи да започне да изпълнява плана си за реформиране на страната и осигуряване на по-справедливо разпределение на петролното ѝ богатство.

Завършването на политическия преход вероятно ще засили позициите на Токаев във външната политика. Въпреки че получи подкрепата на Москва по време на размириците през 2022 г., той отказа да подкрепи нахлуването на Русия в Украйна или да признае анексирането на някои украински територии.

Астана се опитва да поддържа добри отношения както с Москва, която е неин съсед и основен търговски партньор, така и със Запада, който се стреми да изолира Русия./БГНЕС