Употребата на канабис в Атина сред най-високите в Европа

Употребата на канабис в Атика е сред най-високите в Европа, а Атина се нарежда на пето или шесто място в Европа, заяви професорът по аналитична химия в Атинския университет Никос Томаидис. Увеличава се и употребата на антидепресанти, антипсихотични лекарства и на кокаин, особено през зимните месеци по време на пандемията и икономическата криза.

Анализът на отпадните води показва, че 1 на всеки 10 жители на Атина употребява канабис, каза Томаидис.

Пред телевизионния канал ERT Томаидис заяви, че Гърция предоставя данни от анализа на отпадъчните води на Европейския център за мониторинг на наркотиците от 2011 г. насам.

Томаидис заяви, че употребата на канабис е намаляла през първата фаза на блокирането от март 2020 г. до септември 2020 г., както и в други европейски градове, което се дължи на липсата на трафик.

"В Атина наблюдавахме увеличение на употребата от октомври 2020 г. до март 2021 г. През март 2021 г. имахме доста висока употреба, което съответства на около 10% от населението на Атика", подчерта той. "Употребата на канабис се увеличава през зимата и намалява през лятото", според данните, каза професорът.

Данните показват също, че употребата на канабис е по-висока в Южна Европа, както и в някои холандски градове, и в Париж и Лондон.

Гърците обаче употребяват не само канабис, а неотдавнашни изследвания на канализационните води за установяване на нивото на инфекциите с Ковид-19 показват и драстично увеличение с до 60% на употребата на антидепресанти и антипсихотични лекарства.

Проучването, проведено от март 2019 г. до ноември 2021 г., също е дело на екипа на професор Томаидис.

Що се отнася до кокаина, употребата му остава от лятото на 2020 г. на десетгодишен връх, нараснала е с около 60% от 2019 г. и засяга около 2% от населението на Атика.

Анализът на отпадните води от ноември 2020 г. до ноември 2021 г. е показал допълнително увеличение на употребата на анксиолитици (основно бензодиазепини, като шампион е оксазепамът). В сравнение с март 2020 г. е регистрирано увеличение от 36%. Тези нива са намалели през следващия период, през лятото на 21 г., и същата употреба се е появила отново през ноември 21 г. Същата периодичност се наблюдава в по-малка степен при антидепресантите, според Томаидис.

Що се отнася до антипсихотиците, по време на голямата икономическа криза през 2014 г. и 2015 г. е имало голямо увеличение, но след този труден период е имало лек спад в употребата им, каза професорът, като добави, че през март 2021 г. отново е имало увеличение с 58% в сравнение с март 2019 г.

През първия период на пандемията през 2020 г. анализите в канализацията регистрират голямо увеличение на антибиотиците и антивирусните препарати. След първия период те показват относително намаление, тъй като лекарите в болниците са променили коктейла от лекарства.

В интервю за телевизия ERT в края на януари Томаидис заяви и че употребата на парацетамол остава на много високи нива. /БГНЕС

Категории: