Университетите не усвоиха парите за саниране на общежитията

Университетите не успяха да усвоят парите, отпуснати им за ремонт и саниране на общежитията, предаде репортер на БГНЕС.

През август 2020 г. правителството одобри 100 милиона лева по бюджета на министерството на образованието и науката. От тази сума 98 милиона лева са предвидени за ремонта на общежитията, а останалите 2 милиона се отпускат за повишаване на стипендиите на студентите. Средствата се предоставят на база на фактически извършени разходи.

Одобрените университети са стартирали съответните процедури за възлагане на обществени поръчки.

„Предвидените срокове в Закона за обществените поръчки за приключването на обявените процедури, постави повечето от държавните висши училища в невъзможност за реално усвояване на средствата до края на бюджетната 2020 година“, констатира образователния министър Красимир Вълчев.

Отчетени са разходите единствено на Медицинския университет в Плевен, които възлизат на 700 хиляди лева. Средствата вече са предоставени на университета.

„Невъзможността за усвояването на одобрените средства в 2020 г., наложи в бюджета за 2021 г. да бъдат разчетени 50 млн. лв. за тази дейност. Средствата са разчетени в централния бюджет и също ще бъдат предоставяни на базата па фактически извършени разходи от държавните висши училища в 2021 г.“, заявява министър Вълчев. /БГНЕС