United Airlines очаква скок на печалбите за 2023 г.

В перспективата на още една година на силно търсене на пътувания и ограничен капацитет на авиоиндустрията, United Airlines прогнозира голям скок на печалбата за 2023 г. днес, след като обяви печалба за четвъртото тримесечие, която надхвърли очакванията.

Големият американски превозвач прогнозира печалба за 2023 г. между 10 и 12 долара на акция, което е повече от четири пъти повече от нивото от миналата година.

United отчете печалба от 843 млн. долара за четвъртото тримесечие, в сравнение със загуба от 646 млн. долара през предходната година.

Приходите са нараснали с 51% спрямо предходната година до 12,4 млрд. долара.

Според презентация на компанията в PowerPoint United нарича средата след пандемията в авиокомпаниите "безпрецедентна възможност".

Прогнозата на авиокомпанията включва скептична оценка на способността на индустрията да увеличи капацитета през 2023 г., като нарича целите "недостижими, подобно на 2022 г.", се допълва в презентацията.

Ограниченият капацитет на въздушната индустрия повиши цените на самолетните билети и печалбите на авиокомпаниите, защото потребителите търсят евтини пътувания, след като пандемията приземи много хора.

Основните ограничения на капацитета включват продължаващия недостиг на пилоти, както и забавянето на производството и доставката на нови самолети от Boeing и Airbus.

Друг фактор е фактът, че авиокомпаниите и контролът на въздушното движение в САЩ са "надхвърлили техническата инфраструктура", заяви компанията.

В следборсовата търговия акциите на United скочиха с 2,3% до 52,38 долара./БГНЕС

Вашингтон / САЩ