Унгария няма да промени политиките за ЛГБТИ и за предоставяне на убежища

"Правителството на Унгария няма да промени политиките си, които според ЕС са в разрез с правата на ЛГБТИ и на търсещите убежище, дори ако това би довело до замразяване на милиарди средства, които блокът е спрял на Будапеща", заяви министър от правителството, съобщи "Вашингтон пост".

ЕС замрази финансирането за Унгария поради опасения, че не успява да овладее държавната корупция и че подкопава демократичните ценности.

Отпускането на тези средства е обвързано с провеждането на реформи в Унгария, които да я приведат в съответствие с демократичните стандарти на ЕС.

Гергели Гуляш, началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан, заяви на пресконференция, че има " граници" за постигане на споразумение с изпълнителния орган на блока, тъй като промяната на политиките по отношение на правата на ЛГБТИ и правото на убежище ще противоречи на волята на унгарските избиратели.

"Унгарското правителство е готово да постигне споразумение с Комисията, но в случаите, в които хората са изразили ясно своето мнение", заяви Гуляш в Будапеща, като добави, че има "червени линии", когато става въпрос за реформите, които Унгария е готова да направи.

"За Унгария, въпреки волята на Европейската комисия, е неприемливо да се разпространява ЛГБТИ пропаганда сред децата, а също така не можем да се откажем от позицията си по въпросите на миграцията", добави той.

ЕС изразява несъгласие с унгарски закон, приет през 2021 г., който забранява показването на хомосексуално съдържание на непълнолетни лица в медиите, включително в телевизията, филмите, рекламите и литературата.

Законът, който беше осъден от правозащитни групи и чуждестранни правителства като дискриминационен, също така забранява обсъждането на теми, свързани с ЛГБТИ в училищните образователни програми и забранява публичното демонстриране на продукти, изобразяващи или насърчаващи "полово изкривяване".

Унгарското правителство също така прилага политика на отказване на търсещите убежище на границите си и изисква от тях да започнат процеса на предоставяне на убежище в унгарските посолства в Сърбия и Украйна, практика, която беше обявена за незаконна миналата година от висшия съд на ЕС.

През декември ЕС отпусна повече от 10 млрд. евро на Унгария, след като тя предприе реформи за гарантиране на независимостта на съдебната си система, но повече от 20 млрд. евро остават замразени в очакване на по-нататъшни правни промени.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че тези средства "ще останат блокирани, докато Унгария не изпълни всички необходими условия". /БГНЕС