Улица в Болгаре ще носи гордото име „Васил Левски“

Нова улица, посветена на националния ни герой и легендарен революционер Васил Левски, бе открита в община Болгаре, близо до гр. Бергамо в Северна Италия. Инициативата е по идея на Генералния консул на Република България в Милано Таня Димитрова, предаде специалният пратеник на БГНЕС.

Връзката между България и италианската община в провинция Бергамо датира отпреди създаването на българската държава: в книгата си “История на Лонгобардите” Паоло Диаконо първи свързва името “Болгаре” с “Булгаре”, което означава “място, населявано от българи”. През 568 г. Лонгобардите навлизат в Италия, последвани от различни племена, сред които гепиди, българи и сармати. Трайното установяване на българските войски по тези земи се свърза с името, което и до ден-днешен носи италианската община.

С цел отбелязването на връзката между историческия произход на Болгаре и България, Генералният консул в Милано Таня Димитрова представя идеята за именуване на улица „Васил Левски“ пред община Болгаре. След преговори между задграничното ни представителство и кмета на Болгаре, продължили над 12 месеца и допълнително затруднявани от условията на пандемията, възникването на нова улица в нов квартал стана възможно благодарение на тясното сътрудничество между двете институции.

„Изборът на името на улицата не е случаен: Апостолът на свободата въплъщава идеалите за независимост и безкористно себеотрицание, ето защо паметта за подвига му трябва да бъде съхранявана. Както е известно на всички българи, мечтаното от Дякона освобождение настъпва няколко години след смъртта му през 1873 г. Руско-Турската Освободителна война слага край на османското владичество, продължило приблизително 480 г. Щастлива съм, че България и Италия са и ще бъдат толкова приятелски страни“, каза по време на церемонията по откриване на улицата Консулът Таня Димитрова.

По време на церемонията бе подписано споразумение за сътрудничество между община Болгаре и община Враца чрез посредничеството на Генералното консулство на Република България в Милано. Подписвайки меморандума за сътрудничество, представителите на двете общини поеха задължение да работят съвместно по общи европейски проекти и различни инициативи от културно естество.

„През 2019 г. Консулът се обърна към нас с искане да разбере откъде идва еднаквото звучене в „Болгаре“ и в „българи“. Срещнахме се и лека-полека се роди идеята за сътрудничество между община Болгаре и община Враца. Радвам се, че сме тук, за да дадем името на улицата, посветена на Вашия герой Васил Левски“, каза за БГНЕС кметът на Болгаре Лучано Редолфи.

„Имам удоволствието да подпиша Меморандума – това е едно партньорско сътрудничество, което съм сигурен, че ще бъде надградено, имайки предвид добрите контакти и взаимоотношения на община Враца с италианския бизнес“, каза за БГНЕС кметът на Враца Калин Каменов.

На официалната церемония, която се състоя в сградата на община Болгаре, присъстваха кметът на Болгаре Лучано Редолфи, регионалният съветник Стефано Бруно Гали, Посланикът на Република България в Рим Н. Пр. Тодор Стоянов, Генералният консул на Република България в Милано Таня Димитрова, кметът на гр. Враца Калин Каменов, почетния консул на България в Ломбардия Марко Кампанари, почетния консул на България в Болоня Франко Кастелини, почетния консул на България в Генуа Микрле Скандролио и други представители на местните италиански власти. От българска страна гости на церемонията бяха председателят на УС на Асоциация „Докосни дъгата“ и Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ д-р Денислава Ангелова, „златното“ момиче Ренета Камберова. - председател на “Младежки спортен клуб Пазарджик спортува”, член на УС на БФХГ и общински съветник в Община Пазарджик; както и Тодор Димитров от дуета „Торино и Пашата“.

Церемонията бе открита с българския химн, изпят от сензацията в „Х Фактор“-Италия – 16-годишната българка Ника Парис.

„България има Консул за пример в лицето на г-жа Таня Димитрова. По време на пандемията тя бе денонощно на поста си, оказа помощ на множество българи в нужда, и продължава да работи усилено в помощ на хората, а и в полза на двустранните отношения между България и Италия. Вече три години работим активно с българското училище в Милано и по други различни проекти, които утвърждават българщината, подкрепят патриотизма и сближават все повече България и Италия“, каза председателят на Асоциация „Докосни дъгата“ д-р Денислава Ангелова.

Художникът Алцек Мишев прикова вниманието на гостите с множество истории за живота на Апостола на свободата Васил Левски, чийто прадядо е крил в дома си.

Други проекти, инициирани и осъществени от Генералния консул през последните три години, са откриването на пейка-паметник, посветена на поета Пенчо Славейков в центъра на Милано близо до „Дуомо“, паметните плочи на поетесата Мара Белчева в Брунате, на знаменития български оперен певец Николай Гяуров в Модена и на професора-италианист Катерин Катеринов в Перуджа. /БГНЕС