Украйна и Русия си размениха затворници

Русия и Украйна направиха дългоочаквана стъпка – размениха си 70 затворници в събота, в рамките на сделка, определена от украинския президент Владимир Зеленски като „първата стъпка“ към прекратяване на конфликта, съобщи АФП.

Самолетите, превозващи по 35 души от всяка страна, кацнаха почти едновременно в Москва и Киев, където роднини чакаха на летището и ръкопляскаха, когато машините стъпиха на пистата.

„Направихме първата стъпка“, заяви Зеленски на пистата, след като поздрави и прегърна вече бившите затворници. „Трябва да направим всички стъпки, за да приключим тази ужасна война“, допълни той.

Сред разменените затворници са 24-мата украински моряци, украинският режисьор Олег Сенцов и руският журналист Кирило Вишински. Украинската служба за сигурност потвърди, че Владимир Цемах, боец от проруските сепаратисти и ключов свидетел по делото за свалянето на малайзийския Боинг над Украйна, също е част от размяната.

От дни се очакваше размяната да стане факт, а преди това тя беше предшествана от седмици задкулисни преговори.

Отношенията между Киев и Москва се влошиха драстично през 2014 година, когато Русия анексира Крим, а Москва подкрепи сепаратистите в източните индустриални райони Донецк и Луганск. Боевете там са отнели живота на повече от 13 000 души за последните 5 години.

Изборът на Владимир Зеленски през април даде надежда, че замразеният мирен процес може да бъде съживен. Комикът, който стана политик, заяви като свой основен приоритет по време на предизборната си кампания да върне украинските затворници от Русия и да прекрати конфликта с Русия.

Руският президент Владимир Путин тази седмица обяви, че размяната на затворници ще бъде „голяма стъпка напред в нормализирането на отношенията“ с Киев.

Освобождаването на кинорежисьора Сентов се смята за голяма победа за Киев. 43-годишният мъж е най-известният политически затворник в Украйна и обект на мащабна международна кампания, призоваваща за освобождаването му.

Той беше арестуван през 2014 година и излежаваше 20-годишна присъда в арктическа наказателна колония в руския Далечен изток за „планиране на терористични атаки“ в Крим. „Благодаря на всички, които се бориха за нас“, заяви Сентов на летището в Киев.

24-те украински моряци, сред които и двама членове на украинската служба за сигурност, бяха задържани миналата година, когато Русия превзе корабите им край бреговете на Крим.

Сред затворниците, предадени на Русия е и Кирило Вишински, журналист от руската агенция РИА Новости, който беше обвинен в „измяна“, но беше освободен под гаранция миналия месец.

Освобождаването на Владимир Цемах, предполагаем специалист по противовъздушна отбрана, работещ за проруските сепаратисти, предизвика притесненията на Холандия, тъй като страната смята, че той е съпричастен към случая със свалянето на малайзийския Боинг над Украйна. Самолетът на Малайзийските авиолинии, пътуващ от Амстердам за Куала Лумпур беше свален от руска ракета БУК през 2014 година над източна Украйна, като на борда му загинаха всички 298 души.

Франция призова за възобновяване на усилията за решаване на конфликта и настоя за среща на лидерите на Украйна, Русия, Франция и Германия по-късно този месец. /БГНЕС