Украйна гласува на президентски избори

Украинците гласуват на президентски избори в неделя, а водач в предизборните проучвания е комик, чийто единствен политически опит играе държавен глава в популярно телевизионно шоу, пише АФП.

Ето пет факта за страната, която през последните години е докарана на ръба от въстания, война и загуба на територия.

Русия

"Украйна" буквално означава "на ръба" и нейната история е тясно свързана с тази на нейния гигантски съсед, Русия.

Смята се, че съвременните Русия и Украйна споделят своя произход в древната държава на Киевска Рус, сега в района около Киев.

Голяма част от сегашната Украйна е част от царската Руска империя, въпреки че западните региони са принадлежали в различни моменти на различни съседи.

Страната по-късно става част от СССР. В първите десетилетия на съветската власт тя претърпява опустошителни загуби заради глад, причинен от политиката на Сталин.

В десетилетията след разпадането на Съветския съюз напрежението между Киев и Москва се разпали.

След като бунт доведе до свалянето на подкрепяния от Русия президент Виктор Янукович през 2014 г., Москва анексира Кримския полуостров и подкрепи сепаратистките бунтовници в източна Украйна.

Досега конфликтът е отнел около 13 000 живота.

Икономически срив

С началото на кризата през 2014 г. украинската икономика започна да се разпада. През същата година БВП спадна с повече от 6%, а през следващата година той се срина почти с 10%. През 2015 г. инфлацията достигна повече от 40%.

В годините след това икономиката показа известни признаци на възстановяване, но страната остава една от най-бедните в Европа със средна месечна заплата от 340 долара (300 евро), според данни от началото на тази година.

Украйна разчита на транзитни такси за руски газ към Европа и Киев е загрижен, че ще бъде заобиколен от нови руски инфраструктурни проекти.

При спорове през 2006 и 2009 г. Москва намали доставките за Украйна през зимата, което предизвика и дефицит в Европа.

Корупция

Корупцията в Украйна е епидемия и всички основни кандидати за президент се ангажираха да го решат, ако бъдат избрани.

НПО „Трансперънси интернешънъл“ поставя Украйна на 120-то място от 180 страни по отношение на общественото възприемане на корупцията - по-добре от рейтинга си за 2014 г. от 142, но доста под съседите си в ЕС.

Според проучване на Gallup едва 9% от украинците имат доверие в своето правителство, което е най-ниското в света.

Има обществено чувство на неудовлетвореност от това, което се възприема като недокоснат, корумпиран политически елит - което отчасти обяснява възхода на политическия новак и актьор Владимир Зеленски.

Антикорупционните активисти редовно стават обект на физически атаки. Активисти твърдят, че са регистрирали около 100 такива нападения през последните четири години.

Чернобил

Най-тежката ядрена авария в света е в Украйна на 26 април 1986 г. в атомната електроцентрала в Чернобил.

Тридесет души бяха убити при експлозия и през следващите години стотици починаха от свързани заболявания, въпреки че точната цифра остава спорна. Първоначално съветските власти се опитаха да омаловажат бедствието.

В крайна сметка 350 000 души бяха евакуирани в радиус от 30 километра около централата, зона, която остава необитавана, с изключение на около 150 възрастни жители, които се завърнаха въпреки официалната забрана.

Властите сега казват, че ще бъде безопасно за хората да живеят отново там след 24 000 години.

Боршът

Докато някои на Запад смятат борща за синоним на руската кухня, Украйна твърди, че супата на базата на цвекло е част от националната й култура, датираща от 14-ти век.

Редица други ястия се оспорват между Русия и Украйна, включително Пилето по Киевски. Някои версии на историята му приписват изобретението на ястието на руски готвач. /БГНЕС