Украйна се нуждае не от три, а от 300 системи за залпов огън

Украинските власти биха искали да получат около 300 реактивни системи за залпово изстрелване (MLRS) от западните страни. Това заяви съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михаил Подоляк в интервю, публикувано в събота вечерта на сайта на британския вестник The Daily Telegraph.

снимка/архив

„Що се отнася до реактивните системи, ние се нуждаем не от три или четири системи, а от около 300“, каза той. Подоляк добави, че в момента приблизително 90% от бойните загуби във въоръжените сили на Украйна се дължат на работата на руската артилерия, която значително превъзхожда украинската.

По-рано вестник The Times съобщи, че Обединеното кралство ще изпрати само три такива системи в Украйна, поне на първия етап. От своя страна САЩ ще изпратят, според изданието, не повече от 10 системи. Миналата седмица британският министър на отбраната Бен Уолъс информира, че Лондон ще прехвърли американско производство на системите за залпов огън на Украйна с ракети, способни да поразяват цели на разстояние до 80 км. Той каза още, че украинските войски ще бъдат обучени да използват системи в Обединеното кралство, така че „да могат да увеличат максимално ефекта си“. /БГНЕС