Украйна предупреди: Бедствието в Каховка превърна Черно море в сметище и животинско гробище

Наводненията се оттеглят след разрушаването на язовир Каховка, но отломките, отнесени от река Днепър, превръщат черноморското крайбрежие на Одеса в "сметище и животинско гробище", предупредиха украинските власти, съобщи Си Ен Ен.


"Много мини, боеприпаси и други взривоопасни предмети се носят в морето и се изхвърлят на брега", заяви през уикенда на уебсайта си украинското Министерство на вътрешните работи, като добави, че граничните служители са наблюдавали "мор от риба" в района.

"Река Днепър се влива в Черно море, носейки много следи от разрушенията, причинени от руснаците", заяви министерството.

"Последствията от екоцида са ужасяващи", допълва министерството.

Срутването на язовира в Южна Украйна на 6 юни е една от най-големите индустриални и екологични катастрофи в Европа от десетилетия насам. Катастрофата разруши цели села, наводни земеделски земи, лиши десетки хиляди хора от електричество и чиста вода и нанесе огромни екологични щети.

Но все още е невъзможно да се каже дали тя се е срутила, защото е била умишлено атакувана като част от войната на Русия в Украйна, или пробивът може да е бил причинен от структурна повреда. Няколко западни официални лица обвиниха Москва за рухването на окупирания от Русия язовир.

Общо 2699 души, включително 178 деца, са били евакуирани от застрашените селища в Херсонска област след срутването, заяви в събота в публикация в Telegram украинският ръководител на регионалната военна администрация Олександър Прокудин.

В региона е забранено плуването и риболовът, а хората са посъветвани да пият само бутилирана вода, каза Прокудин.

Междувременно очакваните в неделя гръмотевични бури и ураганни ветрове означават, че "на доброволците няма да бъде позволено да извършват каквито и да било спасителни операции", добави той.

"Концентрацията на вредни вещества във водните проби е десет пъти по-висока от допустимата норма", каза Прокудин.

Прокудин заяви, че площта на наводнените територии в Херсонска област е "намаляла почти наполовина", а средното ниво на водата е спаднало с 27 сантиметра до 4,45 метра.

Въпреки това, "32 населени места на западния бряг на река Днепър все още са наводнени и 3 784 жилищни сгради са под вода", каза той.

Прокудин също така определи ситуацията на "временно окупирания източен бряг" като "критична".

"Сега там са наводнени 14 селища. (Руските) окупационни власти не провеждат мерки за евакуация", добави той.


Събитията се случиха в момент, когато украинският президент Володимир Зеленски призова за международна подкрепа за спасяване на жертвите от срутването на язовира в окупираните от Русия райони на Украйна.

"Русия не оказва никаква реална помощ на хората в наводнените райони", които са под нейна окупация, заяви Зеленски във вечерното си обръщение в събота.

"В окупираните територии е възможно да се помогне на хората само в някои райони - руските терористи правят всичко възможно жертвите на бедствието да са колкото се може повече. Руският обстрел продължава - дори в пунктовете за евакуация", заяви Зеленски.

Украинският лидер и преди е обвинявал руските сили, че стрелят по украинските спасители, които се опитват да достигнат до наводнените райони в Херсонска област, които са под руски контрол.

"Натискаме и насърчаваме, така че международните организации и международната подкрепа да дойдат в частта на Херсонска област, където сега са окупаторите", подчерта Зеленски в съботното си обръщение.

Украинският президент заяви, че "над 3000 души вече са евакуирани в Херсонска и Николаевска област" след срутването на язовира - но това е само на "свободната територия под наш контрол".

В събота руското външно министерство публикува изявление, в което обвини за срутването на язовира "методичните атаки на въоръжените сили на Украйна".

В него се твърди, че "редовните атаки" на украинските въоръжени сили срещу Каховската водноелектрическа централа "са довели до разрушаването на нейните съоръжения и до неконтролируемото изпускане на вода от язовир Каховка надолу по течението на река Днепър".

Последиците от разрушаването на язовира са усетени далеч извън Херсонска област.

Освен на черноморското крайбрежие, в Днепропетровска област общините Марханец, Никопол, Покровск и Хрушовка са останали частично без водоснабдяване, съобщи в неделя уебсайтът на Министерството на вътрешните работи на Украйна, а според украинските железопътни власти "цял участък от железопътна линия е бил разрушен край Никопол.

В Николаевско пътищата за достъп до село Афанасивка, където живеят 379 жители, са напълно отрязани, съобщи Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна.

Междувременно, по време на посещението на канадския министър-председател Джъстин Трюдо в Украйна в събота, Зеленски предложи помощта на страната си в борбата с горските пожари, които са обхванали много части на Канада./БГНЕС