Украйна предложи да се спре вносът на зърно в Полша

Украинската страна е предложила да се ограничи или дори напълно да се прекрати вносът на зърно в Полша, обяви новият министър на земеделието Роберт Телус. Той добави, че това няма да се отнася за транзита на зърно през Полша, предаде ПАП.

"Украинската страна предложи много силно ограничаване за определен период от време и дори за пълно спиране на вноса на зърно в Полша. Искам да кажа много категорично: не става въпрос за транзит“, заяви Телус в Дорохуск след среща с украинския си колега.

Министърът подчерта, че транзитът на зърно от Украйна през Полша ще бъде "много силно наблюдаван както от полската, така и от украинската страна, така че зърното да не остане в Полша". По такава схема вносът на украинско зърно няма да изкривява местните пазари, но ще може да транзитира.

Министърът Роберт Телус днес беше в Дорохуск, близо до полско-украинската граница, където украинската страна се е съгласила с полските предложения за много силно преразглеждане на въпроса за вноса на зърно в Полша, съобщи телевизия TVN24.

Украйна е предложила нова среща преди новия сезон, за да се обсъдят по-нататъшни съвместни действия.

Телус обяви, че ще бъде подписан документ, който ще бъде изпълняван съвместно, както от украинска страна, така и от полска страна. „Украйна ще се въздържа от износ на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед за Полша", заяви той.

Украинският земеделски министър Николай Солски призна, че "ситуацията е сложна, както за украинските, така и за полските земеделски производители".

„Всички разбираме кой е виновникът, но ние сме тези, които трябва да решат този проблем. Украинската страна ще се въздържи от износ на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе за Полша до новия сезон", заяви той.

По време на следващата среща ще бъдат изработени процедури, свързани с ограниченията на износа. Солски заяви, че износът ще бъде разрешен само със съгласието на полската страна. Предстои да бъдат обсъдени и въпросите, свързани с транзита на зърно от Украйна през Полша.

Позовавайки се на изявлението на украинския си колега, Телус обясни, че въвеждането на процедурите, свързани с вноса на украински продукти, ще отнеме поне една седмица.

„Дотогава ще контролираме много строго продуктите, които влизат в Полша. И зърнените продукти, които обсъждахме днес, но и други продукти“, каза той.

Телус увери, че всички продукти ще бъдат тествани, така че Полша да получава продукти с качество, което отговаря на полските стандарти.

В отговор на журналистически въпрос полският министър заяви, че транзитът през Полша ще тече без ограничения, но ще бъде контролиран от украинска и полска страна.

„Ще имаме пълно наблюдение на всеки транспорт, който преминава през Полша, за да сме сигурни, че няма да остане в Полша", повтори той.

Във връзка с въпроса за транзита на зърно той обясни, че всеки транспорт ще бъде под контрола на информационните технологии.

„Има система, която контролира всеки автомобил, който се движи. Ще знаем точно откъде е тръгнала и къде е пристигнала. Няма да има възможност транспортът да бъде разтоварен където и да било, защото ние ще го виждаме“, каза Телус.

БГНЕС припомня, че по-рано вицепремиерът на Полша и министърът на земеделието Хенрик Ковалчик заяви, че се оттегля от поста си след протестите на земеделските производители срещу вноса на украинско зърно. /БГНЕС