Украйна планира освобождаването на Херсон до края на ноември

Ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов каза, че Русия разполага с около 40 000 войници на десния бряг на река Днепър, където се намира окупираната областна столица Херсон, и освобождаването на града и региона вероятно ще продължи до края ноември, пише "Киев независимо".

„В момента в Херсон се намират най-обучените и боеспособни руски части. Тези подразделения формират рамката на групировката и са усилени с мобилизиран личен състав“, каза Буданов.

В края на август Украйна официално обяви началото на голяма контраофанзива за освобождаването на едноименния център на южната област Херсон, но беше постигнат малък напредък до началото на октомври, когато украинските сили освободиха над 400 квадратни километра само за няколко дни.

Проруското управление в Херсон започна на 19 октомври т. нар. „евакуация“ на около 60 000 цивилни от града и околностите. Буданов каза, че изтеглянето на руската армия не е неизбежно и Русия възнамерява да се бори докрай, за да запази региона.

Руските сили не постигат значителен напредък около Бахмут, в района на Донецк или в други райони по фронтовите линии, според последното изявление на американския Институт за изследване на войната (ИВВ-ISW). /БГНЕС