Украйна обстрелва руски войски с ракети от Северна Корея

Украински артилерийци са изстрелвали ракети, произведени в Северна Корея, срещу руски позиции. Това обръща боеприпасите на Пхенян срещу инвазивните сили на съюзника му - президента Владимир Путин.

Севернокорейските оръжия, за чието използване Украйна досега не е съобщавала, бяха показани на "Файненшъл таймс" от военнослужещи, боравещи с многоцелеви ракетни системи (МРС) "Град", съветско производство, в близост до опустошения град Бахмут.

Произходът на украинския арсенал показва как най-големият сухопътен конфликт в Европа след Втората световна война се е превърнал в място за скупчване на военно оборудване от цял свят, вариращо от остарели съветски оръжия, до модерни прецизни системи.

Украински артилерийски командир, обаче, признава пред ФТ, че севернокорейските боеприпаси не са предпочитани от украинската армия заради сравнително високия процент на грешки - севернокорейските ракети се изстрелват неправилно или не се взривяват. Според маркировката им повечето са произведени през 80-те и 90-те години на миналия век.

Артилеристите са били сред артилерийските подразделения, подкрепящи настъплението на Украйна срещу руските сили по северния и южния фланг на Бахмут, който се намира в източната част на Донецка област.

Журналисти неведнъж са заснемали украински сили, ползващи севернокорейски боеприпаси, в южната част на Запорожка област в края на юни и в началото на този месец. Тогава украинските войници заявиха, че ракетите са били "иззети" от кораб от "приятелска" държава, преди да бъдат доставени в Украйна, но не съобщиха повече подробности.

Малко вероятно е Северна Корея да предостави директно боеприпаси на Украйна, тъй като Пхенян подкрепя пълномащабното нахлуване на Русия. Тази седмица руският министър на отбраната Сергей Шойгу отлетя за Пхенян, за да отбележи 70-годишнината от примирието в Корейската война и да "засили сътрудничеството" с неговите военни.

През март Белият дом заяви, че разполага с доказателства, че Москва преговаря с Пхенян за размяна на оръжия срещу храни. Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби също така твърди, че Пхенян е продал ракети и снаряди на групата "Вагнер" на Евгений Пригожин в разгара на битката при Бахмут - най-дългата и кървава част от руската инвазия. Пригожин отхвърли обвинението като "клюки и спекулации".

Именно затова се счита, че севернокорейските ракети са били превзети от Украйна при битка - по примера на стотици превзети танкове и други руски боеприпаси.

Въпреки проблемите с надеждността, украинците с удоволствие ги използват. "Нуждаем се от всяка ракета, която можем да получим", казва и президентът на страна Володимир Зеленски. /БГНЕС