Украйна настоява НАТО да разработи стратегия за Черно море

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова Запада да превърне Черно море в "море на НАТО" година след потъването на флагмана „Москва“ на руския Черноморски флот, предаде агенция „Франс прес“.

"Време е да изработим цялостна мрежа за сигурност за всички нации от региона, които се чувстват застрашени", заяви Кулеба по време на конференция за сигурността в Черно море чрез видеовръзка.

"Време е да превърнем (Черно море) в това, в което се превърна Балтийско море: море на НАТО", добави той.

Конференцията се провежда по повод първата годишнина от потъването на кораба "Москва", флагманския кораб на руския Черноморски флот.

Бойният кораб потъна в средата на април миналата година след експлозия на борда, според Кремъл. Украйна заяви, че нейните сили са ударили кораба с ракети.

"Съжалявам, че трябва да го кажа, но Западът нямаше последователна стратегия за Черно море, докато Русия винаги е имала само една: агресивна, реваншистка и варварска", каза Кулеба.

Той заяви, че Украйна иска "мирните, спазващи закона държави" да могат "отново да използват общото море за търговия, пътуване и свободен живот, без да се страхуват от руски военни кораби".

Украинският министър на отбраната Олексий Резников също присъства на конференцията заедно с румънския и молдовския си колеги.

Двудневната конференция, инициирана от Киев, събира длъжностни лица и експерти, за да обсъдят сигурността след нахлуването на Москва в Украйна. /БГНЕС

Киев / Украйна