Украйна, Израел и Тайван получават 95 млрд. долара от Вашингтон

Камарата на представителите на САЩ одобри гигантски пакет от помощи за Украйна, Израел и Тайван, както и законопроект, който заплашва TikTok със забрана в страната.


Ето какво включва пакета от 95 млрд. долара, който сега отива в Сената, където вероятно ще бъде разгледан още на 23 април.


Украйна

По-голямата част от средствата в пакета, близо 61 млрд. долара, са предназначени за военните усилия на Украйна срещу руската агресия. Президентът Володимир Зеленски призоваваше за тези пари от месеци, като предупреждаваше, че "ако Конгресът не помогне на Украйна, тя ще загуби войната".

Вашингтон е основният военен поддръжник на Киев, но Конгресът не беше приемал голям пакет от помощи за своя съюзник от декември 2022 г. насам поради партийни дрязги и забавянето от страна на Майк Джонсън - председател на Камарата от Републиканската партия.

Приетият законопроект ще осигури близо 14 млрд. долара за обучение, оборудване и финансиране на нуждите на украинската армия.

Украйна ще получи и 10 млрд. долара под формата на "опрощаеми заеми" за жизненоважна икономическа и бюджетна подкрепа, включително за енергийния и инфраструктурния сектор.


Идеята за заем, а не за безвъзмездна помощ, беше дадена от бившия президент Доналд Тръмп, който смята, че Съединените щати трябва да спрат да "раздават пари без никаква възвръщаемост". Един "опрощаем заем" може да бъде частично или изцяло опростен или разсрочен при определени условия.

Голяма част от тези пари ще отидат и за попълване на военните запаси на САЩ.

Законопроектът също така упълномощава президента на САЩ да конфискува и продава руски активи, за да финансира възстановяването на Украйна - идея, която набира огромна популярност и сред други държави от Г-7.

Израел

Историческият съюзник на Съединените щати Израел ще получи 13 млрд. долара военна помощ в борбата си срещу терористичната групировка Хамас в Ивицата Газа.

Тези средства ще бъдат използвани по-специално за укрепване на израелската система за противовъздушна отбрана "Железен купол".

Повече от 9 млрд. долара ще бъдат изразходвани за посрещане на "острата нужда от хуманитарна помощ за Газа, както и за други уязвими групи от населението по света".

Мярката обаче ще забрани каквото и да е пряко финансиране от страна на САЩ на засегнатата от кризата Палестинска агенция за бежанците към ООН (UNRWA). Израел обвини някои от служителите на агенцията в Газа в участие в шокиращото нападение на Хамас срещу Южен Израел на 7 октомври, което предизвика войната.

Тайван, TikTok

Законопроектът ще осигури около 8 млрд. долара за противодействие на Китай чрез инвестиции в подводна инфраструктура и засилване на конкуренцията с китайските проекти в развиващите се страни.

Законопроектът също така предвижда няколко милиарда долара за финансиране на оръжия за Тайван - самоуправляващ се остров, за който Китай предявява претенции.

Друг законопроект, приет на 20 април, принуждава TikTok да се отдели от китайската си компания майка ByteDance или да бъде изправен пред пълна забрана в Съединените щати.

Американски официални лица изразиха тревога от популярността на TikTok сред младите хора, твърдейки, че тя е подчинена на Пекин и е проводник за разпространение на пропаганда - твърдения, които китайските власти и компанията отричат. /БГНЕС, АФП