Украйна иска извънредна среща на ООН заради ядрените планове на Путин

Правителството на Украйна призова за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да се "противопостави на ядрения шантаж на Кремъл", след като руският президент Владимир Путин разкри плановете си да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус.

Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна

Един от украинските официални представители заяви, че Русия е "взела Беларус за ядрен заложник".

Москва обаче заяви, че предприема този ход в отговор на нарастващата военна подкрепа на Запада за Украйна.

Путин обяви плана си в телевизионно интервю, излъчено в събота, като заяви, че той е предизвикан от решението на Обединеното кралство от изминалата седмица да предостави на Украйна бронебойни снаряди, съдържащи обеднен уран.

Путин заяви, че с разполагането на тактическите си ядрени оръжия в Беларус Русия следва примера на Съединените щати.

Той отбеляза, че Вашингтон разполага с ядрени оръжия, разположени в Белгия, Германия, Италия, Нидерландия и Турция.

"Ние правим това, което те правят от десетилетия - разполагаме ги в някои съюзнически държави, подготвяме платформите за изстрелване и обучаваме екипажите им", каза той.

Министерството на външните работи на Украйна осъди този ход в изявление днес и поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

"Украйна очаква ефективни действия за противодействие на ядреното изнудване на Кремъл от страна на Обединеното кралство, Китай, САЩ и Франция, включително като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, които имат специална отговорност да предотвратяват заплахи за агресия с използване на ядрени оръжия", се казва в изявлението.

"Светът трябва да се обедини срещу някой, който застрашава бъдещето на човешката цивилизация".

Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, написа в Туитър, че изявлението на Путин е "стъпка към вътрешна дестабилизация" на Беларус, която увеличава максимално "нивото на негативно възприемане и публично отхвърляне" на Русия и Путин в беларуското общество.

Путин заяви, че беларуският президент Александър Лукашенко отдавна е поискал отново да има ядрени оръжия в страната си, за да се противопостави на НАТО. Беларус граничи с три държави от НАТО - Латвия, Литва и Полша, а Русия използва територията ѝ като плацдарм за изпращане на войски в съседна Украйна на 24 февруари 2022 г./БГНЕС

Киев / Украйна