Украйна е скептична по отношение усилията за прекратяване на войната с Русия

Министърът на външните работи на Украйна се усъмни в усилията за постигане на мир във войната на страната му с Русия, като по време на посещение в Ирак заяви, че Москва "иска война".


Посещението на Дмитро Кулеба е първото пътуване на украински външен министър до Багдад от 11 години насам.

То идва след като руският външен министър Сергей Лавров посети иракската столица през февруари - година след като Русия нахлу в съседната страна.

На съвместна пресконференция иракският външен министър Фуад Хюсеин заяви, че Багдад е готов да "помогне на двете страни първо да постигнат прекратяване на огъня, а след това да започнат преговори".

Въпреки това Кулеба изглеждаше разколебан, че мирните усилия ще успеят.

"Русия се стреми към война. И това е най-голямата пречка, най-голямото препятствие по пътя към мира", каза той пред репортери.

"Не се държиш по този начин, когато искаш мир. Така че каквото и да говорят руските официални лица... днес Русия иска война", каза Кулеба.

"Трябва Русия да се съгласи с един много прост факт: тя трябва да спре войната и да се изтегли от територията на Украйна. Това ще даде поле за изява на дипломацията."

Предложенията за посредничество в украинско-руския конфликт се умножиха през последните седмици.

В неделя в Абу Даби бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва заяви, че е обсъдил съвместно посредничество с Китай и Обединените арабски емирства, и обвини САЩ и Европа, че удължават конфликта.

В събота канцеларията на френския президент Еманюел Макрон заяви, че той е "обсъдил следващите стъпки в организирането на мирна среща на върха" с президента на Украйна Володимир Зеленски.

През 2021 г. и 2022 г. Ирак посредничи в няколко кръга от преговори между официални лица от регионалните съперници Саудитска Арабия и Иран.

Миналия месец Рияд и Техеран обявиха в Китай, че ще възобновят прекъснатите през 2016 г. дипломатически връзки.

По отношение на Украйна и Русия Хюсеин заяви: "Когато двете страни се убедят, че е необходим диалог, Багдад ще бъде в услуга и на двете".

Ирак поддържа добри икономически връзки както с Киев, така и с Москва, и зае неутрална позиция, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Макар да си е осигурила подкрепата на Запада, Украйна има мисия за засилване на дипломатическата подкрепа сред нововъзникващите страни, особено в Близкия изток и Азия. /БГНЕС