Уейн Рууни е новият мениджър на Бирмингам

Уейн Рууни бе назначен официално за нов мениджър на Бирмингам Сити с договор за три години и половина. Бившият нападател на Манчестър Юнайтед и Англия напусна поста старши треньор на Ди Си Юнайтед по взаимно съгласие в неделя, след като отборът не успя да се класира за плейофите в Мейджър Лийг Сокър (МЛС).


Бирмингам започна впоследствие преговори с 37-годишния само часове след уволнението на мениджъра Джон Юстас в понеделник, независимо че тимът е на шесто място в Чемпиъншип след две последователни победи.

В щаба на Рууни влизат бившият му съотборник в националния отбор Ашли Коул, който в момента е помощник в тима на младежите до 21 г., Джон О‘Шей – асистент в представителния тим на Република Ирландия, както и Карл Робинсън и Пийт Шътълуърт, които работиха заедно с бившия национал в Ди Си Юнайтед. Майк Тейлър остава треньор на вратарите. Коул и О‘Шей ще запазят позициите си в съответните национални отбори.

„Абсолютно щастлив съм да се присъединя към футболен клуб Бирмингам в толкова вълнуващ период. Ясно е, те имат план и са отдадени на осъществяването на техните амбиции за клуба. Изграждам мениджърската си кариера, поставям се в предизвикателни обстановки, за да съм готов за тази възможност. Това е проект, който нямам търпение да стартирам. Разполагаме с някои вълнуващи млади футболисти в състава и някои, които тепърва ще пробият в първия тим, наред с опитно ядро. Имам ясна представа как искам да изглежда отборът на терена – заедно с треньорския ми щаб ще работим усилено, за да го въведем пълноценно. Ще създадем култура на победители тук с идентичност, която да изправя на крака феновете на „сините“. Играл съм на „Сейнт Андрюс“ и привържениците на Бирмингам винаги са били шумни и страстни в подкрепата си към тима. Беше трудно място за гостуване, когато бях футболист, и сега ще изпитам какво е да са зад гърба ми. Работата ми е да развия клуба до следващото ниво. Знам какви са очакванията и нашата задача е да донесем резултати“, каза бившият наставник на Дарби Каунти. /БГНЕС