Уебсайтът на Ватикана - жертва на предполагаема руска кибератака

Уебсайтът на Ватикана е бил недостъпен в сряда вечерта в резултат на предполагаема кибератака, за която украинският посланик обвини Русия, предаде АФП.

"Продължаваха техническите разследвания (в края на деня) заради необичайни опити за достъп до уебсайта", заяви говорителят на Ватикана Матео Бруни.

В сряда следобед няколко сайта на Ватикана бяха недостъпни за няколко часа, а вечерта официалният уебсайт vatican.va все още беше недостъпен.

Подозренията за кибератака дойдоха ден след като Русия изрази "възмущение" от коментарите на папа Франциск относно предполагаемата роля на руските етнически малцинства във войната на Москва в Украйна.

В интервю папа Франциск заяви, че някои от "най-жестоките" участници в редиците на Русия в Украйна "не са от руската традиция", а от малцинства като "чеченците, бурятите и т.н.".

"Руски терористи достигнаха днес сайтовете на Ватиканa: много онлайн страници на различни структури на Римската курия станаха недостъпни", написа украинският посланик във Ватикана Андрий Юраш Туитър.

"Руските хакери за пореден път демонстрират истинското лице на руската политика", заяви той. Юраш добави, че кибератаката вероятно е "отговор на последните важни изявления" на папата. /БГНЕС