IUCN: Дивата природа е на прага на масово изчезване

Около 28% от 138 374 вида, оценени от Международния съюз за опазване на природата в списъка му за оцеляване, в момента са изложени на висок риск да изчезнат завинаги, съобщи глобалният природозащитен орган.

Загубата на местообитания и прекомерната експлоатация и незаконна търговия от десетилетия пречат на глобалната популация на диви животни, а изменението на климата също се явява пряка заплаха, съобщи IUCN.

Около 37% от 1200-те вида акули и скатове, оценени от експертите, са пряко застрашени от изчезване, с една трета повече от само преди седем години, предупреди в Международният съюз за опазване на природата.

„Състоянието на опазване на групата като цяло продължава да се влошава, а общият риск от изчезване нараства с тревожни темпове“, каза пред АФП Никълас Дълви, професор в университета „Саймън Фрейзър“, ръководил изследването, подкрепящо оценката на Червената книга.

Хванати в капан на островни местообитания, намалени от надигащите се морета, страховитите индонезийски комодски варани бяха вписани като „застрашени“ в авторитетната Червена книга на видовете, застрашени от изчезване. Видът „е все по-застрашен от въздействието на изменението на климата“, заяви Международният съюз за опазване на природата, като се очаква повишаването на морското равнище да намали малкото му местообитание с най-малко 30 процента през следващите 45 години. Комодските варани - най-големите живи гущери в света - се срещат само в Националния парк Комодо, включен в списъка на световното наследство, и в съседните Флорес.

"Идеята, че тези праисторически животни са се приближили с една стъпка по-близо до изчезването, отчасти поради изменението на климата, е ужасяваща", каза Андрю Тери, директор по опазване на зоологическото общество в Лондон.

"Техният спад е ясен призив природата да бъде поставена в основата на всяко вземане на решение по време на преговорите на ООН по климата в Глазгоу", добави той.

Ключово послание от Конгреса на IUCN, който се провежда във френския град Марсилия, е че изчезващите видове и унищожаването на екосистемите са не по-малко екзистенциални заплахи от глобалното затопляне.

В същото време изменението на климата хвърля по-тъмна сянка от всякога досега върху бъдещето на много видове, особено на ендемични животни и растения, които живеят уникално на малки острови или в някои горещи точки на биологичното разнообразие.

Пет вида риби трион - чиито муцуни се заплитат в изхвърлени риболовни съоръжения - и емблематичната късокожа акула мако са сред най-застрашените.

Соня Фордхам, президент на Shark Advocates International и съавтор на проучването, каза пред АФП: "Като не ограничаваме в достатъчна степен улова, ние застрашаваме здравето на океана и унищожаваме възможностите за устойчив риболов, туризъм, традиции и продоволствена сигурност в дългосрочен план."

Организацията по храните и земеделието съобщава за около 800 000 тона уловени акули - умишлено или случайно - всяка година, но изследванията показват, че истинската цифра е два до четири пъти по-голяма.

През 2019 г. експертите по биологичното разнообразие на ООН предупредиха, че милион видове са на ръба на изчезване - издигайки визията, че планетата е на прага на шестото си масово изчезване от 500 милиона години.

"Състоянието на Червената книга показва, че сме на прага на шестото изчезване", каза ръководителят на IUCN Крейг Хилтън-Тейлър. "Ако тенденциите продължат да се покачват с този темп, скоро ще бъдем изправени пред голяма криза." /БГНЕС