Учени установиха причината за смъртта на откривателите на гробницата на Тутанкамон

Учени успяха да обяснят причините за мистериозната смърт на британските археолози, които преди 100 години откриха гробницата на египетския фараон Тутанкамон.

В продължение на десетилетия се носят слухове за мистериозно „проклятие“, което е поставено върху изследователите. След дълги години на търсене гробницата на Тутанкамон бе открита от британския археолог Хауърд Картър. Няколко години след откритието хората, свързани с находката, починаха. Сред тях беше и самият Картър. Учените сега смятат, че изследователите са починали поради „пещерна болест“, причинена от гъбите Aspergillus, намерени в гробницата. В такива условия гъбите живеят много дълго време и освен това увеличават своята вирулентност . По-специално, спътникът на Картър лорд Карнарвон може да е умрял поради Aspergillus.

Подобна съдба очакваше и откривателите на гроба на литовския княз Казимеж Ягелончик - те починаха от белодробна инфекция.

Следователно слуховете за проклятието на Тутанкамон могат да се считат само за мит.

По-рано беше съобщено за ново откритие на египетски археолози. Те смята, че гробницата на египетската царица Нефертити се намира точно пред стените на гробницата на Тутанкамон. /БГНЕС