Учени бяха изненадани от изобилието на материал в проба от астероида Бену

Миналия месец мисията OSIRIS-REx на НАСА успешно предаде изключително редки проби, събрани от астероида Бену, намиращ се на десетки милиони километри от нас, които могат да предоставят вълнуващ поглед към най-ранните етапи на нашата Слънчева система.

Капсулата се приземи благополучно в пустинята на Юта и беше незабавно доставена по въздух в специално съоръжение за съхранение в космическия център "Джонсън" на агенцията в Хюстън.

Скоро след това учените отвориха контейнера и откриха изобилие от материал - и това дори не включва все още запечатаната камера на TAGSAM на космическия кораб (роботизирана ръка на космическата сонда - бел.ред.), в която се намира по-голямата част от съкровището.

Всъщност има толкова много "тъмни частици", които покриват вътрешността на контейнера, че това забавя процеса на изследване, според изявление на НАСА.

"Има много обилен материал извън главата TAGSAM, който е интересен сам по себе си", казва в съобщението за пресата заместник-ръководителят по организацията на OSIRIS-REx Кристофър Снейд от Космическия център Джонсън на НАСА. "Наистина е впечатляващо, че целият този материал е там."

Докосни и пусни

Космическият апарат се срещна с 1600-метровия астероид през 2020 г. Той бавно се приближи до Бену, като за кратко осъществи контакт и изпрати прах и малки камъни.

На OSIRIS-REx му бяха необходими години, за да се върне накрая в орбитата на Земята. След като успешно захвърли плячката си, сега той е на път към друг астероид, наречен Апофис, като това пътуване ще отнеме около 5,5 години.

Докосни и пусни

Космическият апарат се срещна с 1600-метровия астероид през 2020 г. Той бавно се приближи до Бенну с изпънат пред него TAGSAM, като за кратко осъществи контакт и разпръсна прах и малки камъни.

На OSIRIS-REx му бяха необходими години, за да се върне накрая в орбитата на Земята. След като успешно остави своят товар на земята, сега той е на път към друг астероид, наречен Апофис, като това пътуване ще отнеме около 5,5 години.

В момента учените извършват предварителен анализ на първоначалните проби, взети от външната страна на главата на TAGSAM, като ги сканират с електронен микроскоп и други инструменти.

Те се надяват да разберат дали пробите съдържат богати на органични вещества частици или хидратирани минерали, които биха могли да ни дадат улики за произхода на Бену.

Този "бърз" анализ ще подготви почвата за далеч по-задълбочени анализи на по-големи парчета от пробата. /БГНЕС