Участниците в Световната среща за ваксини набраха 8,8 млрд. долара

Участниците в третата Световна среща за ваксини на високо равнище обещаха общо 8,8 милиарда долара за финансиране на Глобалния алианс за ваксини и имунизации (GAVI) за периода 2021–2025 г. Това обяви британският премиер Борис Джонсън, закривайки срещата на върха, организирана от кралството в онлайн режим.

„Получихме обещания за фантастичните 8,8 милиарда долара за GAVI за следващите пет години“, каза Джонсън. Тази сума надхвърля обявената сума от 7,4 милиарда долара, която беше планирано да бъде събрана по време на срещата на върха. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс отпусна 1,6 милиарда долара от тази сума.

Солидни европейски финансови инжекции обещаха страните от Европа. Така Европейската комисия предостави на GAVI 300 милиона евро за следващите пет години, Германия - 600 милиона евро, Франция - 500 милиона евро, Нидерландия - 325 милиона евро, Италия - 120 милиона евро, Швеция - 34 милиона евро годишно. Великобритания по-рано обеща за пет години да преведе 1,65 милиарда паунда (2,07 милиарда долара) за GAVI. Освен това Япония обяви принос към алианса от 300 милиона долара, Саудитска Арабия - 150 милиона долара, Катар - 20 милиона долара, Австралия - 300 милиона австралийски долара (137 милиона щатски долара).

Основната цел на събитието, в което участваха ръководители на десетки държави и правителства, както и глави на големи корпорации и неправителствени организации, беше да се наберат средства за финансиране на Глобалния алианс за ваксини и имунизация (GAVI) за периода от 2021 до 2025 година. Но внимание беше отделено и на света в светлината на пандемията от коронавирус.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова участниците във виртуалната среща към „глобална солидарност, за да се гарантира, че всеки навсякъде ще има достъп до ваксини“.

"Коронавирусната ваксина трябва да се разглежда като глобално обществено достояние", каза той.

„Време е всеки да прояви солидарност в осъзнаването на значението на ваксините за всички“, добави на свой ред ръководителят на СЗО, Тедрос Аданом Гебрейесус. /БГНЕС и ТАСС