Убедителна Барса повали Атлетик Билбао и се върна в топ 4

Барселона се наложи категорично над Атлетик Билбао с 4:0 у дома в двубой от 26-ия кръг на испанската Ла Лига.

Пиер-Емерик Обамеянг.

Каталунците откриха резултата в 37-та минута чрез новата си покупка Пиер-Емерик Обамеянг. Габонецът се оказа най-съобразителен в наказателното поле на баските след удар с глава на капитана Жерар Пике в гредата. Топката се отклони от напречния стълб на Унай Симон и попадна на крака на бившия нападател на Арсенал, който не сбърка за 1:0. След почивката каталунците продължиха да натискат и бяха възнаградени в 73-та минута, когато влезлият от пейката Усман Дембеле реализира след асистенция на друга смяна – Френки де Йонг.

Нидерландският полузащитник оформи класиката в края на редовното време, а в продължението на срещата сънародникът му в националния отбор на „лалетата“ – Мемфис Депай, вкара и четвърти гол за домакините. Така, Барса се върна в топ 4 с 45 точки, колкото има и петият Атлетико Мадрид. Каталунците са на точка от третия Бетис. Атлетик е осми с 37 пункта, на пет от зона Европа.

За Барселона предстои гостуване на Елче в неделя, докато Билбао първо гостува на Валенсия във втория полуфинален сблъсък от турнира за Купата на Краля (първата среща завърши при равенство 1:1) в сряда, а след това приема Леванте в понеделник. /БГНЕС