Твърдица – духовната твърдина на бесарабските българи може да загуби Музикалния колеж за фолклор

В Твърдица пазят българските обичаи и фолклор, пренесени от нашите предци в Бесарабия. Автентичността им е съхранена да такава степен, че дори идват от България, за да ги изучават. Това заяви пред БГНЕС Георги Димов, директор на културно-спортния комплекс „Петър Парликов“.

Град Твърдица, разположен в населения предимно с българи Тараклийски район, е най-младият град в Молдова. Обявен е за такъв на 28 март 2013 г. Градът е създаден след Руско-турската война през 1828-1829 г. от преселници от Твърдица, Сливенско.

„Твърдица е на 190 години, но сме град от 9 години. Ние сме селски хора, 98% от населението е българско, в училищата ни се учат само българи“, сподели Георги Димов и добави, че неотдавна са чествали голям юбилей на църквата „Света Параскева“, която носи името на храма в българската Твърдица.

В бесарабската Твърдица действа стройна система за обучение на българчетата от детската градина до пълнолетието, като в основата е изучаването на българския фолклор, песни и танци. Тя е създадена от Петър Парликов, който е починал преди 15 години.

„Нашият център носи неговото име, той е голям българин с главно Б, както се казва. Парликов разработи цялата образователна система, като се започне от детската градина през училището за изкуства, където учат от първи до четвърти клас, след това нашите деца отиват в Двореца на културата до 9 клас, след това постъпват в Музикалния колеж, а от него продължават обучението си вече в България“, каза Димов. На въпрос колко от децата отиват в историческата родина, той отговори: много, около 70%.

В Музикалния колеж се изучава българска народна музика и се преподава на български. Преподавателите са от България. Освен него съществува школа по изкуствата за български танци и песни. Има и лицей, в който учат 600 деца и две детски градини с 220 деца.

В момента властите в Молдова извършват „оптимизация“. Резултатът от нея може да бъде съдбоносен за българската общност и нейните традиции.

„Имаме голям проблем, искат да затворят Музикалния колеж. А той е открит през 1996 г. с благословията на президентите на България и Молдова… Не знаем какво ще се случи с нас след нова година“, сподели мъката си Георги.

Вицепрезидентът Илияна Йотова е посетила Твърдица. Нейните жители се надяват на подкрепата на официална София.

Интересуваме се дали има финансова подкрепа за нашите сънародници.

„Можем да кандидатстваме за финансиране в България, всички деца говорят на български. Участваме в проектите на МОН от 2015 г… Реално не сме получили помощ, само тази по проектите, но там средствата са мизерни. Търсим връзки за побратимяване с град Карлово, имаме в центъра на града паметник на Васил Левски. Направихме побратимяване с Генерал Тошево“, заяви Георги Димов.

Жителите на града са много трудолюбиви и имат своя зона за свободно предприемачество, в която има няколко завода. Градът привлича работна сила и от околните селища. Един от заводите за вино е поддържал връзки с България, но, за съжаление, е закрит. /БГНЕС