Турция задържа 147 предполагаеми членове на ИДИЛ

Турските власти са арестували 147 души, заподозрени в принадлежност към джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИДИЛ), съобщи турският министър на вътрешните работи Али Йерликая, предаде АФП.

Заподозрените са били арестувани в 30 от 81 провинции на страната, заяви министърът в съобщение, публикувано в социалната мрежа X.

По данни на властите в 8 от провинциите на страната са били арестувани четиридесет души, заподозрени в принадлежност към групировката ИДИЛ.

От 1 юни 2023 г. насам в страната са арестувани общо 2919 души, заподозрени във връзки с джихадистката групировка, заяви вътрешният министър.

Източник от турските служби за сигурност заяви, че двама от заподозрените, арестувани за участието си в петъчното нападение в Москва, за което се обяви ИДИЛ, са прекарали няколко седмици на турска територия, преди да се върнат в Русия със самолет на 2 март.

"Двете лица можеха да пътуват безпрепятствено между Русия и Турция, тъй като за тях нямаше издадени заповеди за арест", заяви служителят, говорейки при условие за анонимност, като добави, че двете лица, граждани на Таджикистан, "са се радикализирали в Русия предвид краткия им престой в Турция". /БГНЕС