Турция се отвори за българите

Нашето пътешествие в Турция започва на българо-турската граница, която се преминава сравнително лесно, предаде репортер на БГНЕС.

Рано сутрин обикновено няма големи опашки от чакащи да преминат в нашата югоизточна съседка. Нашият екип бе проверен и премина за около половин час.

Служителите на митницата ни разказаха, че движението през граничния пункт Капитан Андреево-Капъкуле е целодневно и ще се засилва. Вече са започнали да се прибират у дома и турските гастарбайтери, които работят в страните от Западна Европа, преди всичко Германия.

След като влезете на турската територия вече е лесно. Разстоянието от Одрин до Истанбул се взима за отрицателно време. Малко по-трудно е докато влезете в мегаполиса на брега на Босфора. За да се доберете до по-централните части на града може да ви отнеме и повече от час. Но чакането си струва.

Истанбул – Константинопол – Цариград – градът с около 20 милиона души никога не спи и предлага безброй атракции на всеки. Ако искате можете да посетите двореца на османските султани Топкапъ или „Света София“, която от миналата година е вече действаща джамия. За нас българите е задължително да отидем в желязната църква "Свети Стефан", която беше реставрирана и отвори врати през 2018 г.

Но преди да посетим тези изключително важни за историята на Балканите места, решаваме да изпием чашка турски чай. За целта спираме пред голям търговски център. Влизането в него става много лесно. Достатъчно е на входа да бъде сканиран баркода от вашия ваксинационен сертификат. В Турция с ударни темпове продължава поставянето на ваксини, защото местните власти виждат в това единственият изход за възстановяването на икономиката и туризма. Самият президент Ердоган даде пример като си постави китайска ваксина на Синовак, която е далеч по-малко ефективна от тези, с които разполагаме в България. Но това е предимството да си член на Европейския съюз.

Търговският център има много кафенета и магазини за източни сладости, където към чая може да похапнем баклава или кюнефе. След това решаваме да погледнем за сувенири. Турция е прочута със своите магазини за стъкло, керамични и порцеланови изделия. Те са много изящни, някои от тях са с рисунки от османската история.

Навсякъде в заведенията, магазините и закритите пространства носенето на маски е задължително.

След първото запознаване с обстановката се отправяме в хотела. На рецепцията ни посреща Метин с „добре дошли, комшу“. В Истанбул, който се намира на близко разстояние от нашата страна, българите са обичани и желани гости.

Въпреки топлия прием на града на Босфора, днес и времето е с нас – около 28-30 градуса, не можем да не забележим следите, които е оставила пандемията от коронавирус.

Метин споделя, че този период е бил изключително труден за търговците и бизнеса. „На практика всичко беше блокирано“, разказа ни той.

„Държавата компенсираше отчасти, но това не беше достатъчно. Беше много трудно. Хората със затворен бизнес получаваха 75% от минималната заплата, а тя е около 2500 турски лири. Много, много трудно“, добави още Метин, който работи от близо 20 години в хотелиерския бизнес.

Сега хората имат повече възможности да се движат навън, но възстановяването ще бъде бавно, мъчително и продължително... Надяваме се и ние. За да можем да се потопим в уникалната атмосфера, която има Истанбул. /БГНЕС