Турция инвестира 1,5 млрд. долара в проекти за възобновяема енергия

Турция приключи първата фаза на предварително лицензиране, след като получи рекорден брой заявления за инсталиране на съоръжения за съхранение на електроенергия, базирани на слънчева и вятърна енергия, заяви ръководителят на енергийния надзор пред „Дейли Сабах”.

Предоставени са общо 12 предварителни лиценза с капацитет 744 мегавата (MW) за инсталиране на съоръжения за съхранение на електроенергия, базирани на слънчева и вятърна енергия, което предвижда първоначална инвестиция от 1,5 млрд. долара в сектора, заяви Мустафа Йълмаз, ръководител на Регулаторния орган за енергийния пазар на Турция (EPDK).

Големият брой заявления отразява положителния инвеститорски апетит и потенциал в страната, каза Йълмаз пред Анадолската агенция.

"Общият брой на подадените заявления достигна 4 369", каза той и добави, че инсталираната мощност за сбора от тези заявления съответства на приблизително 221 000 MW.

Той заяви, че мощността, генерирана от електроенергията за съхранение, базирана на вятърна енергия, е 113 500 MW, докато за версията със слънчева енергия тя е 107 500 MW.

Според Йълмаз големият обем на приложенията може да повиши крайната цифра на инвестициите до 40-45 млрд. долара.

"Казахме, че нашият регламент за съхранение на електроенергия е новаторска разработка в сектора на възобновяемата енергия. Търсенето на инвестиции в размер на 270 млрд. долара за съхранение на електроенергия в сектора на възобновяемите енергийни източници потвърди точността на тази прогноза", обясни той.

"Изработихме този регламент, вярвайки в потенциала на нашата страна и с доверие в нашите инвеститори. Вече виждаме, че регламентът за съоръженията за съхранение на електроенергия бележи нова ера в нашия енергиен сектор", каза той.

Той обясни, че новият регламент е важен не само от гледна точка на обема на инвестициите, но и за заетостта и развитието на местните акумулаторни технологии в Турция, като същевременно допринася за енергийната сигурност и гъвкавостта на енергийната мрежа на страната.

Освен това се очаква през 2023 г. към портфейла на страната от възобновяеми енергийни източници да бъдат добавени поне по 1 000 MW вятърни и слънчеви мощности.

Според прогнозите на Международната агенция по енергетика (МАЕ) през следващите пет години Турция ще отбележи около 64% ръст на капацитета си за възобновяема енергия до 90 гигавата (GW), като почти 75% от това добавяне ще бъде от слънчева и вятърна енергия.

Този ръст ще помогне на страната да се нареди на четвърто място в Европа и сред 10-те най-големи пазара на възобновяеми енергийни източници в света./БГНЕС