Турция и Либия с ключови споразумения в отбраната

Министър-председателят на Либия Абдулхамид Дбейба подписа две споразумения с министъра на отбраната на Турция, надграждайки споразумението от 2019 г., което разгневи европейските държави, предаде АФП.

Администрацията на Дбейба публикува изявление, в което се казва, че сделките включват "протоколи за изпълнение на споразумението за сигурност", подписано през тази година от властите в Триполи, които по това време отблъскваха светкавично нападение от страна на базирания в източната част на страната военачалник Халифа Хафтар.

Според споразумението от 2019 г. Турция претендира за големи и потенциално богати на газ райони в Източното Средиземноморие, което предизвика остра реакция в Гърция, Франция и Европейския съюз. Малко след това доставката на турски безпилотни самолети на базираните в Триполи сили промени хода на битката, като им спечели победа над силите на Хафтар, които бяха подкрепяни от Русия и Обединените арабски емирства.

Друга сделка, подписана от Дбейба днес, има за цел "да увеличи капацитета на либийските военновъздушни сили, като използва турския опит", се казва в изявлението, придружено от негови снимки с турския министър на отбраната Хулуси Акар. Дбейба е в Турция, за да посети оръжейно изложение.

Последните сделки се сключват три седмици след като министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу подписа в Триполи споразумение, позволяващо проучване на нефт и газ в средиземноморския шелф на Либия.

Споразумението беше отхвърлено от съперничещата си администрация в разкъсваната от войната източна част на страната, както и от съседен Египет, като и двете страни твърдят, че мандатът на Дбейба като либийски премиер е изтекъл.

Тази война беше последният голям кръг от насилие в дългогодишния конфликт в Либия, започнал с подкрепяното от НАТО въстание през 2011 г., което свали диктатора Муамар Кадафи.

Оттогава страната е измъчвана от разногласия и днес две съперничещи си администрации се борят за властта: Дбейба в западната част на страната и правителството на бившия министър на вътрешните работи Фати Башага, номинално подкрепяно от Хафтар, в източната част на страната./БГНЕС, АФП