Турция арестува прокюрдски политик

Турската полиция задържа прокюрдски политик две седмици след отнемане на депутатския му имунитет заради обвинения в терор, свързани с публикация в социалната мрежа, обяви синът му.

Емер Фарук Гергерлиоглу, 55-годишен, е водещ защитник на правата на човека, който повдига неудобни теми, включително изтезания и унизителните обиски в затворите. Той беше депутат на прокюрдската лява Народна демократическа партия, втората по големина опозиционна група в Турция. Имунитетът му бе снет на 17 март. Синът му Салих, написа в туитър: "Те дойдоха да арестуват баща ми" в дома му в Анкара. "Не му позволиха да обуе обувките си, преди да го принудят да излезе", добави Салих в друг туит.

През февруари Върховният апелативен съд потвърди осъдителната присъда на Гергерлиоглу от 2018 г. за „разпространение на пропаганда на тероризма“ заради пост, който той разпространи през 2016 г., преди да бъде избран за депутат в северозападната провинция Коджаели. Той бе осъден е на две години и шест месеца затвор. /БГНЕС, АФП