ЦАМ преди местните избори: Терзиев - 33,8%, Хекимян - 23,7%, Григорова: 13,8%

На старта на предизборната кампания електоралните нагласи сочат, че 33,8% ще гласуват за кандидата на коалиция „ПП, ДБ и Спаси София“ Васил Терзиев за кмет на София, 23,7% за кандидата на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян, 13,8% за кандидата на БСП Ваня Григорова, а 10,2% за кандидата на „Възраждане“ Деян Николов. 4,6% от хората ще дадат гласа си за Вили Лилков, а 3% за кандидата на „Има такъв народ“ Ивайло Вълчев.


Това заяви директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов, който представи резултати от социологическото проучване на тема „Електорални нагласи в София на старта на предизборната кампания“, проведено в периода 30 септември – 3 октомври 2023 г., в което са участвали 1003 пълнолетни граждани на столицата, предаде репортер на БГНЕС.

35% ще подкрепят листата на „ПП, ДБ и Спаси София“ за общински съветници, 25,1% тази на ГЕРБ-СДС. 12,2% ще гласуват за листата на „БСП за България“, 9,8% за тази на „Възраждане“. 2,8% ще подкрепят листата за общински съветници на ИТН, 2,4% тази на КОД.

В София политикът с най-висок е вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, следвана от премиера акад. Николай Денков. На трето място е президентът Румен Радев, а на четвърто вицепрезидентът Илияна Йотова. На пето място по доверие се нарежда съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, а на шесто – лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Васил Терзиев се нарежда на седма позиция.

На осмо място по доверие е министърът на финансите и съпредседател на ПП Асен Василев. Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заема девето място, а лидерът на „Спаси София“ Борис Бонев е десети по доверие в класацията.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на София Антон Хекимян се нарежда на 11 позиция. Кандидатът на социалистите Ваня Григорова заема 12 място.

По отношение на доверието в институциите, правителството се ползва с най-голямо доверие, на второ място е президентската институция, а на трето парламентът.

„Недоверието към президенството е по-голямо от доверието“, отбеляза Павлов.

Като най-сериозен проблем пред страната в момента за 48,3% от анкетираните са високите цени и инфлацията, на второ място е борбата с корупцията, на трета позиция е присъединяването към Шенген и Еврозоната, на четвърто – съдебната реформа и промяната на Конституцията. /БГНЕС