Тръмп: Имам истински проблем със съдията по делото в Ню Йорк

Доналд Тръмп заяви, че има "сериозен проблем" със съдията, който води наказателното му дело в Ню Йорк, и че трябва да е в предизборната кампания, а не в съда.


"Няма да ни бъде даден справедлив процес", заяви Тръмп пред репортери пред съдебната зала в Манхатън, след като за деня приключи изборът на съдебни заседатели по делото му за "мълчаливи пари" - едно от четирите отделни наказателни дела, които са му повдигнати.

Тръмп също така разкритикува съдия Хуан Мерчан за това, че е отхвърлил молбата му да му бъде позволено да присъства на изслушване във Върховния съд следващата седмица.

Тръмп твърди, че като бивш президент трябва да бъде имунизиран срещу наказателно преследване - въпрос, който най-висшата съдебна инстанция в страната трябва да прецени в аргументите си на 25 април.

"Съдията, разбира се, няма да ни позволи да стигнем дотам", каза Тръмп. "Той си мисли, че е по-висш от Върховния съд, предполагам".

Тръмп неведнъж е критикувал съдията, който ръководи процеса, а Мерчан отхвърли искането на адвокатите на бившия президент да си направи самоотвод от делото.

"Имаме истински проблем с този съдия", заяви Тръмп. "Той е много конфликтен съдия."

Тръмп заклейми делото - заведено от окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, демократ - като "политически лов на вещици" и заяви, че трябва да води кампания за кандидатурата си за Белия дом през 2024 г.

"Не съм нито в Джорджия, нито във Флорида, нито в Северна Каролина, за да водя кампанията, както би трябвало", каза републиканският кандидат за президент. "Става въпрос за намеса в изборите."

Тръмп, първият бивш президент, срещу когото са повдигнати наказателни обвинения, е обвинен във фалшифициране на бизнес документи за това, че уж е платил пари за мълчание на порнозвезда само няколко дни преди президентските избори през 2016 г., за да прикрие сексуална среща през 2006 г. /БГНЕС