Триумф за Кристоферсен във Венген, българите отпаднаха в първия манш

Хенрик Кристоферсен спечели слалома от Световната купа по ски алпийски дисциплини в швейцарския зимен център Венген.

Представителя на домакините Лоик Меяр имаше аванс от цели 0.45 секунди след първия манш, но допусна няколко неточности във втория и това му коства мечтаната победа пред родна публика. На финала разликата между Кристоферсен и Меяр бе 0.20 секунди, а третият – Лукас Бротен (Норвегия) завърши на 0.49 от своя сънародник.

Четвърти и пети се класираха Линус Щрасер (Германия) и Атле Лий Макграт (Норвегия). Най-добрият български алпиец Алберт Попов не успя да вземе точки в слалом за първи път през този сезон, след като завърши 41-и в първия манш и не се класира за втория. Другият българин Камен Златков не успя да завърши първия манш.

Кристоферсен излезе начело в класирането в дисциплината, в което с 320 точки той води с 10 на Бротен. Трети с пасив от 79 е австриецът Мануел Фелер, който днес отпадна още в първия манш и не взе точки.

В генералното класиране за Световната купа лидер с 1186 точки е швейцарецът Марко Одермат, втори с 846 е Килде, а тройката с 665 затваря днешният победител Кристоферсен. Одермат и Килде не участваха в днешния слалом.

Световната купа при мъжете продължава идната седмица със стартовете в Кицбюел (Австрия), където ще има две спускания по „Щрайф“ в петък и събота, а в неделя е предвиден още един слалом. /БГНЕС