Трима виновни за размяната на бебетата, наказани са дисциплинарно

Трима души установихме, че са виновни за размяната на бебетата. Наложени са им дисциплинарни наказания още в петък преди да получим доклада на „Медициснки одит”, заяви директорът на болница „Шейново” д-р Румен Велев, предаде репортер на БГНЕС.

Наказани са старшата акушерка на Неонатологията, началникът на Неонатологичното отделение и дежурният лекар, който е изписал бебетата.

Във фиша, който използваме при изписване на бебето вече освен акушерката, която дава бебето и майката, която го получава, ще се подписват или дежурната или старши-акушерката. По този начин ще имаме двойна проверка. Сега караме и майките да пишат собственоръчно номера на гривничката на бебето по този официален документ, така ще имаме контрол и от страна на родителите”, обясни още той, след което допълни, че се предвиждат и промени, с които бебетата да бъдат максимално дълго време с майките си, както и да се въведат модерни техники “кожа в кожа” или “кенгуру”, както и по-силно присъствие на бащите при раждане и при цезарово сечение.

“Ако от проверката на досъдебното производство излязат някакви други нарушения ще вземем мерки”, уточни още директорът.

“Аз лично персонален контакт с двете родилки нямам, но се срещнах с адвокатите им. Постигнахме съгласие, че трябва максимално бързо децата да бъдат върнати на семействата си.

Директорът уточни, че докладът от медицинския одит, който болницата е получила, е дал общи предписания да се въведат по-строги мерки, за да има по-голяма сигурност. “От другата седмица започва пълен контрол на достъп. Ще има камери в стаята, в която се приемат бебетата, както и в тази, в която се изписват и записите ще се държат до 2 месеца след изписване.

На въпроса дали самият той ще поеме отговорност и ще подаде оставка, Велев отговори, че засега не смята да го прави. “Въпросът е дали аз със своето действие съм допринесъл за това недоразумение, дори напротив- виждам желанието си максимално бързо да подобрим нашата система за изписване”, обясни още Румен Велев. /БГНЕС

Тагове: