Трима учени поделиха Нобеловата награда за физика

Нобеловата награда за физика беше присъдена на Ален Аспект от Франция, Джон Клаузер от САЩ и Антон Цайлингер от Австрия за открития в областта на квантовата механика.

Триото беше отличено "за експерименти със заплетени фотони, установяване на нарушаването на неравенствата на Бел и пионерство в науката за квантовата информация", се казва в изявлението на журито.

Ханс Елегрен, генерален секретар на Шведската кралска академия на науките, обяви носителя на наградата в Каролинския институт в Стокхолм.

Макар че физиците често се занимават с проблеми, които на пръв поглед изглеждат далеч от ежедневните грижи - миниатюрни частици и необятните тайни на пространството и времето - техните изследвания осигуряват основите на много практически приложения на науката.

Миналата година наградата беше присъдена на трима учени - Сюкуро Манабе, Клаус Хаселман и Джорджо Паризи - работата им е помогнала да се обяснят и предскажат сложните природни сили, като по този начин е разширила разбирането ни за изменението на климата.

Седмицата на обявяването на Нобеловите награди започна в понеделник с шведския учен Сванте Паабо, който получи наградата в областта на медицината за разкриването на тайните на неандерталското ДНК, което осигури ключови познания за нашата имунна система.

Нобеловите награди продължават с химията в сряда и с литературата в четвъртък. Нобеловата награда за мир за 2022 г. ще бъде обявена в петък, а наградата в областта на икономиката - на 10 октомври. /БГНЕС, АФП

Стокхолм / Швеция