Трима китайски астронавти се завърнаха благополучно на Земята

Трима китайски астронавти, работещи на космическата станция на страната, се завърнаха благополучно на Земята, съобщиха държавните медии, като обявиха мисията за "пълен успех".


Капсулата за завръщане на космическия кораб "Шънчжоу-15" се приземи на площадка за кацане в северната част на Китай, в района на Вътрешна Монголия, според държавната информационна агенция Синхуа.

Астронавтите Фей Дзюнлун, Дън Цинмин и Чжан Лу излязоха от капсулата в "добро физическо състояние", съобщи Синхуа.

"Мисията... беше напълно успешна", се казва в съобщението.

На кадрите се вижда как медицински служители в бели скафандри и маски на лицата завиват астронавтите със сини одеяла и ги изнасят от сухата площадка за кацане, където капсулата с меден цвят лежи обградена от червени знамена.

Триото е прекарало шест месеца на космическата станция "Тянгун", провеждайки космически разходки и различни научни експерименти.

Миналата седмица Китай изпрати още трима астронавти - включително първия си гражданин в орбита - на космическата станция в рамките на последвалата мисия "Шънчжоу-16".

Втората по големина икономика в света вложи милиарди долари във военната си космическа програма в опит да настигне САЩ и Русия.

Пекин има за цел да изпрати мисия с екипаж до Луната до 2030 г. и планира да изгради база на лунната повърхност. /БГНЕС