Трима американски президенти помагат на афганистанските бежанци

Трима бивши президенти на САЩ се присъединиха към фирми и други групи, популяризирайки създаването на платформата „Welcome.US” - организация за подкрепа на афганистанските бежанци, пристигащи в Америка.

Джордж Уокър Буш, Бил Клинтън и Барак Обама, заедно с редица групи за застъпничество, са членове на организацията, която ще помогне на хиляди афганистанци, избягали от страната си, страхувайки се от възмездието на талибаните заради сътрудничеството със съюзническите сили.

„Хиляди афганистанци застанаха с нас на фронтовите линии, за да се борят за по -безопасен свят и сега те се нуждаят от нашата помощ. Горди сме, че подкрепяме „Welcome.US” и работата за подпомагане на афганистанските семейства да се установят и да изградят нов живот в САЩ“, написаха Джордж Буш и съпругата му Лора в изявление до организацията.

Буш беше този, който като президент започна американското нахлуване в Афганистан след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона във Вашингтон.

Войната продължи при президентството на Барак Обама и това на Доналд Тръмп и завърши с решението на Байдън да изтегли американските военни сили в края на миналия месец.

„Welcome.US” е подкрепена от американския бизнес, включително мега компании като Starbucks и Microsoft, както и от сдружения с нестопанска цел./БГНЕС, Анадолска агенция