Тридневен протест на зърнопроизводители във Видин, Русе, Кардам и Силистра

Национален тридневен протест организират зърнопроизводители от цялата страна на 29, 30 и 31 март. Протестът ще бъде в четири пункта в страната- Видин, Русе, Кардам и Силистра. Едновременно с това по магистралите и главните пътища ще присъства само селскостопанска техника, без да се блокира движението.

Решението е на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а сред причините са безконтролният внос на зърно от Украйна, тежката ситуация в сектор "Земеделие", ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на родната продукция, която залежава в складовете, каза председателят на видинския съюз Жечко Андрейнски.

Допреди месец в страната ни са внесени огромни количества зърно, добитото зърно е по складовете, а сделки няма, допълни Андрейнски пред БНР.

На протеста във Видин ще присъстват представители на Монтана, Враца, Плевен и Пазарджик. Сборният пункт е на входа на Видин при бившия "Химкобинат", на 29 март, сряда, в 9 часа, където ще има среща с медиите. Предвидено е пътят да бъде затворен за около час. Очаква се на срещата да присъстват министърът на земеделието Явор Гечев и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводители Костадин Костадинов. Протестът ще бъде подкрепен и от земеделци от Румъния, както и от фермери от всички сектори на селското стопанство, допълни Жечко Андрейнски. /БГНЕС