Три гаража са разбити от срутището в Дупница

Голям скален къс се откъсна от склон в Дупница и проби три от 16-те гаража край река Джерман. Срутването стана в ранния следобед в събота, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

За щастие няма пострадали при инцидента. Засегнатите гаражи са на живущи на ул. „Пиротска“, намираща се на отсрещния бряг на река Джерман. Първата къща на ул. „Кулата“ пък е само на 50-на метра от срутището.

Районът е отцепен с ленти, улицата е без изход след срутването, продължава в пътека покрай тунела, за да се отиде до жп-спирката на входа на Дупница. Зад срутването, което е от около 10-на кубични метра, е прокопан вторият по ред тунел на жп-линията София-Кулата.

Срутването е вследствие на дъждовете от последните дни, възможна причина са и вибрациите от преминаващите през тунела влакови композиции.

След откъсването си скалата пада върху гаражите, разбива се на късове камъни, плочите на три от тях са пробити. В тях не е имало автомобили, последният засегнат гараж е мебелиран. Другите два са пълни с камъни и счупените плочи.

„Жена и свлачище тръгнат ли, спиране няма”, така обобщи ситуацията Борислав Китов.

Над срутилия се скат се е намирала стражева кула с крепост от V-VI-ти век, в съседство с нея е издигнат кръст в памет на загиналите във войните. /БГНЕС