Три дни преди идването на папата, чистят центъра на София от автомобили

Три дни преди идването на Негово Светейшество папа Франциск в София, мерките за сигурност вече са в действие и принудителното преместване на автомобили от центъра започна, предаде репортер на БГНЕС.

Десетки химически тоалетни са поставени в столичния център 

Паяци на центъра за градска мобилност започнаха да местят автомобилите, които са паркирали на паркинга около „Александър Невски“ и на ул. „Княз Александър I“ в участъка от площада до ул. „Съборна“. Автомобилите са премествани безплатно на място, където не пречат, казаха представители на „Пътната полиция“, които са на постове в централната градска част.

Столичната община въвежда и ограничения на движението. От тази вечер до сутринта на 7 май се ограничава движението и паркирането на автомобили около „Св. Ал. Невски“ и Ларгото. Бул. „Цар Освободител“ ще бъде затворен за движение също от тази вечер до 6 май вечерта в участъка между ул. „Раковски“ и Ларгото.

От 00 часа на 3 май до 5 часа на 6 май нощният транспорт няма да спира на пл. „Александър I“. Една от спирките, която се намираше пред паркинга на площада е демонтирана. Временно пътниците ще могат да се прекачват на четирите нощни линии на бул. „Княз Александър Дондуков“ при ул. „Сердика“. Линиите няма да спират на ул. „Париж“, „6-ти септември“, „Ал. Невски“, паметника Левски и ул „Кракра“.

Апостолическо пътуване на папата у нас започна на 5 май. В София мерките за сигурност са сериозни и някои от тях вече бяха оповестени. Например, гражданите, които искат да дойдат на площада, за да видят Светия отец ще може да го направи, ако не е пил и не носи със себе си обемисти предмети, разбира се оръжията са категорично забранени, пиратки и парфюми също. С оглед дъждовното време обаче, гражданите ще могат да носят със себе си чадър.

В столичния център ще бъдат разположени контролно-пропускателните пунктове за желаещите да наблюдават неделната молитва „Царица небесна”, светата литургия и събитието за мир с участието на представители на различни вероизповедания в България. Пунктовете ще бъдат отворени 3 часа преди всяко от събитията, част от програмата на папа Франциск. /БГНЕС