Третият мандат отива при БСП, Нинова иска разговори с ИТН, ДБ и ИБГНИ

Президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат на третата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание „БСП за България“.

Така ни подреди народът, че никой да не може сам да състави кабинет. Затова ще проявим максимум разум и диалогичност. Ще поканим "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ. Ние идваме" на разговори. Ще подходим обаче по различен начин, няма да поставяме условия и няма да предлагаме лица. Всичко ще се случи публично, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова пред медиите в парламента, след като стана ясно, че третият проучвателен мандат отива при тях, предаде репортер на БГНЕС.

Ще предложим да стъпим на политическата декларация, която постигнахме при първия кръг от преговорите. Тя беше един добър документ, в който участвахме и четирите партии. Заявихме си приоритетите, последваха доста сериозни експертни разговори и постигнахме съгласие по най-важните въпроси за България. Разбира се, този документ остава отворен. На предстоящите разговори можем да го променяме, допълваме – всичко зависи от общата ни воля и от общата ни осъзнатост, че е необходимо да постигнем съгласие и диалог, за да излъчим редовен кабинет. На думи всички декларирахме, че България има нужда от това, но идва момент, в който тези думи трябва да облечем в реални действия и добър резултат, заяви Нинова.

Това е посладна възможност за България, заяви Нинова. Тя каза, че ще направи всичко възможно за съставянето на редовен кабинет.

Не предвиждаме на този етап да разговаряме с ДПС, подчерта Нинова и уточни, че разговори с движението в рамките на 46-ото Народно събрание няма да се водят.

Няма да съм кандидатура за министър-председател и считам, че не трябва да е нито един политически лидер. Не трябва да отстъпваме назад, трябва да изберем консенсусна фигура за премиер, добави Нинова.

БГНЕС припомня, че до този момент проучвателни мандати за съставяне на правителство бяха връчени на ИТН като партия, спечелила изборите, но проектокабинетът им не намери подкрепа. Следващата партия, на която бе връчен мандат бе коалицията ГЕРБ-СДС, които веднага върнаха мандата на президента.

До този момент позициите на парламентарно представените партии остават непроменени и при връчването на трети мандат. От ИТН заявиха и днес, че няма да влизат в разговори за трети мандат. Ивайло Вълчев от ИТН подчерта категорично, че
тяхната позиция остава непроменена.

Христо Иванов от ДБ заяви, че тяхната позиция е ясна, последователна и определена. /БГНЕС